PCR тест хвана нов вирус за страната в Пазарджик - Мойте новини

PCR тест хвана нов вирус за страната в Пазарджик

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

В Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик продължава лечението на 35-годишен мъж с хеморагична треска с бъбречен синдром, съобщиха от лечебното заведение. Това е първият случай в България, при който причинителят Пуумала ханта вирус е доказан с молекулярно-биологични методи (PCR) при хора.

Заболяването е потвърдено в Националната референтна лаборатория по предавани с вектори инфекции чрез доказване на вирусната РНК в кръвта на болния и установяване на специфични антитела в серума му.

Този вирус е познат в страната ни като един от причинителите на ХТБС, но до момента е доказван само с установяване на антитела, съобщи началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева.

Хеморагичната треска с бъбречен синдром (ХТБС) е остра вирусна инфекция, протичаща с висока температура, бъбречна недостатъчност и хеморагии. Предава се чрез мишевидни гризачи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Толкова корумпирани, че си купуват нови коли всеки месец

Един милиард евро под формата на подкупи са били взети в Румъния през последните шест години, съобщи Romania Insider. Разглеждат се практиките на повечето функционери. Някои от тях са имали толкова много средства, че всеки месец са си купували нови автомобили. Повечето от тях предпочитат да приемат парите в брой. […]