1051 албанци са получили български паспорт за година

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

1051 албанци са получили български паспорт за година

За една година – от миналия март до момента, 1051 албанци са станали български граждани. Това се разбра по време на заседанието на комисията за българите в чужбина в сряда. Над 20 000 са преписките за българско гражданство в Министерството на правосъдието, където продължава процедурата по предоставяне на гражданство, съобщи Боряна Златинова, и. д. шеф на ресорната дирекция, цитирана от пресслужбата на „Демократична България“. 1319 са преписките от Албания от март миналата година досега.

Както „Сега“ неотдавна писа, албанците са в топ 3 на получилите българско гражданство през 2021 г. За цялата минала година 15 171 души са придобили гражданство на основание български произход, родител български гражданин, обща натурализация. 7696 от тях са от Северна Македония. Следват тези от Украйна – 1547 и Албания – 1269.

Експертът от агенцията за българите в чужбина Александър Йорданов каза в комисията, че най-сериозни затруднения да представят документи за български произход имат кандидатите за гражданство от Северна Македония.

НА ПРОКУРОР

157 нарушения на процедурите по предоставяне на българско гражданство са пратени в прокуратурата. Един от случаите касае измами за цяло семейство. Това съобщи пред парламентарната комисия главният секретар на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Димитър Костов.

Нарушенията са от времето на бившето ръководство на ведомството, когато то бе държавна агенция. Костов обаче заяви, че и сега служителите на изпълнителната агенция, която е вече под шапката на Министерството на външните работи, нямат компетентността и капацитета да установят дали даден документ е подправен. Новото ръководство, което управлява от декември миналата година, праща на следствие и нови случаи, но има и залежали преписки още от 2000 г.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

<div>Спецпрокуратурата се покри за "Барселонагейт"</div>

Спецпрокуратурата се покри за „Барселонагейт“ Спецпрокуратурата отказва да предостави информация за това докъде е стигнало прословутото разследване „Барселонагейт“, в което е замесено името на бившия премиер Бойко Борисов. Преди месец „Сега“ попита спецпрокуратурата дали има ли развитие по казуса, какво е показал анализът на документите, получени от Испания, и има […]