Испания подкрепи Мароко в конфликта за Западна Сахара

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Испания подкрепи Мароко в конфликта за Западна Сахара

Испания промени позицията си за конфликта в Западна Сахара, като подкрепи плана на Мароко да предостави автономия на пустинния регион. Алжир, който поддържа западносахарските сепаратисти, отзова посланика си в Мадрид в знак на протест, предаде „Асошиейтед прес“.

Мароко и движението за независимост „Фронт Полисарио“ си оспорват контрола над бившата испанска колония.

Алжир осъди „резкия обратен завой“ в испанската позиция, като припомни, че преди това Испания е запазвала неутралитет в продължаващия десетилетия конфликт. Алжир започна да подкрепя „Фронта Полисарио“, след като Мароко анексира Западна Сахара през 1975 г.

В петък, Мадрид изрази подкрепа за мароканско предложение за предоставяне на автономия на Западна Сахара под управлението на Рабат и го нарече „най-сериозната, реалистична и надеждна“ инициатива за разрешаване на конфликта за обширната африканска територия.

„Фронтът Полисарио“ предупреди Испания, че е направила „груба грешка“ в преценката си. Той продължава да призовава за произвеждане на референдум за независимост.

Пожелал анонимност представител на испанското министерство на външните работи, каза в събота вечерта, че страната „е уведомила (предварително) правителството на Алжир за своята позиция по отношение на (Западна) Сахара“.

„За Испания Алжир е стратегически, приоритетен и надежден партньор, с който ние възнамеряваме да поддържаме привилегировани отношения“, увери той.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Руският елит обмисля свалянето на Путин, вече има наследник

Руският елит обмисля свалянето на Путин, вече има наследник Някои представители на руския политически и бизнес елит обмислят свалянето на президента Владимир Путин, за да могат да се възстановят отношенията на Москва със западните страни. Това твърди украинското разузнаване, цитирано от Українська правда. Вече е избран и наследник – това […]