Никола Янков: Нинова не може да обяви „форсмажор“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Никола Янков: Нинова не може да обяви „форсмажор“

„Форсмажорът е правна категория – обективна невъзможност за изпълнение на договори и това обстоятелство се доказва от страната, твърдяща тази невъзможност. Това не може да бъде обявено от изпълнителната власт или от министъра на икономиката като административен акт“.

Това заяви пред БНТ , обясни изпълнителният директор на „Експат България“ Никола Янков по повод изразеното намерение от вицепремиера Корнелия Нинова „да го въведе“.

България няма проблеми с икономиката си в момента, дори напротив – в момента тя расте, твърди Янков. Инфлацията категорично ще трябва да бъде категоризирана , тъй като в момента инфлация има във всички основни категории суровини – нефт, газ, метали. това ще се пренесе и при всички категории стоки.“Инфлация ще има и при храните, защото цената на газа се отразява на цената на изкуствените торове. Освен това ограничаването на продаването на пшеница и слънчоглед, които са основни храни, произвеждани в Русия и Украйна също ще се отрази. Вероятно инфлацията в България и еврозоната ще мине доста над 10%“, заяви Янков.

Русия има затруднения при плащанията на корпоративните си дългове, но плати част от международните си задължения въпреки указа на Владимир Путин за плащания изцяло в рубли. Това отчасти успокои пазарите, каза Никола Янков. Китай може да е търговски партньор на Русия, но няма да е неин кредитор, смята експертът.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Испания подкрепи Мароко в конфликта за Западна Сахара

Испания подкрепи Мароко в конфликта за Западна Сахара Испания промени позицията си за конфликта в Западна Сахара, като подкрепи плана на Мароко да предостави автономия на пустинния регион. Алжир, който поддържа западносахарските сепаратисти, отзова посланика си в Мадрид в знак на протест, предаде „Асошиейтед прес“. Мароко и движението за независимост […]