Премиерът: Европейските партньори да ни подкрепят финансово за бежанците

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Премиерът: Европейските партньори да ни подкрепят финансово за бежанците

Не може всяка страна самостоятелно да поема разходите по поемането на бежанския поток от Украйна. Това подчерта пред журналисти премиерът Кирил Петков преди началото на неформалната среща на върха във Версай, съобщи БТВ.

Европейските партньори трябва да ни подкрепят финансово – особено страните, които сме близо до конфликта, призова министър-председателят.

По думите му това ще е едната тема на лидерските разговори, а другата ще е енергийна. Петков изрази мнение, че не би се стигнало до спиране на руския газ, но, ако все пак това стане, България ще спре експорта на ток: „Виждам разбиране от европейските колеги, че в такава екстремна ситуация това би било възможно“.

Премиерът не се ангажира със срокове кога България ще е независима от руските енергийни източници, но подчерта, че ще се правят големи инвестиции във ВЕИ мощности и батерии. По думите му трябва да се търси грантов механизъм заради рекордните газови цени, а не общ европейски заем.

Кирил Петков беше категоричен за Украйна: „Мястото ѝ е в ЕС, въпросът е кога“. По думите му разширяването на ЕС на изток е добра новина за България, защото така спираме да бъдем гранична страна.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Войните в Югославия, войната в Украйна: прилики и разлики

Войните в Югославия, войната в Украйна: прилики и разлики Защо повърхностните паралели между Путин и Милошевич не водят доникъде, а създаването на зона, забранена за полети, не винаги е положително? Прилики и разлики между войната в Украйна и войните в бивша Югославия. Война в Европа! Това шокиращо възклицание не звучи […]