Щерката на Митьо Очите спъна делото срещу баща си

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Щерката на Митьо Очите спъна делото срещу баща си

Дъщерята на Митьо Очите спъна поредното заседание срещу баща си и неговата банда по делото за организирана престъпна група, ръководена именно от Димитър Желязков. Ако разпоредително заседание не се състои, преди да закрият спецправосъдието, случаят ще бъде пратен в Окръжния съд вместо в Софийския градски съд (СГС). Това ще се разбере в идните няколко седмици.

Станислава Желязкова – дъщерята на Очите, която също е сред подсъдимите, е претърпяла операция и не успя да се яви на последното заседание, което трябваше да се проведе в понеделник. Съдията назначи експертиза за здравословното ѝ състояние, чрез която да бъде преценено дали то позволява тя да участва в процеса.

Съдебната сага с групата на Димитър Желязков – Митьо Очите продължава със серия отлагания на поредното разпоредително заседание. В понеделник бе насрочено такова в Специализирания наказателен съд. То обаче не се състоя заради заболяване на Станислава Желязкова – дъщерята на Очите.

Припомняме, че разпоредително заседание имаше и на 20 септември м.г., но тогава съдът откри съществени нарушения в обвинителния акт и прекрати процеса. Спецпрокуратурата бе върната за пореден път на поправителен по това дело.

Веднага след това прокуратурата внесе нов обвинителен акт, но вече половин година делото не може да започне.

Разпоредителни заседания трябваше да се състоят на няколко дати през последните месеци, но това така и не случваше по една или друга причина. Делото бе насрочвано последователно за 18 ноември 2021 г., 19 януари 2022 г., 28 януари, 9 февруари, 24 февруари и последното на 7 март. Справката показва, че нито едно заседание не се е провело заради заболявания и карантини. Това вероятно се дължи на големия брой подсъдими, които са 12. В този период имаше и вълни на COVID. Отсъствие на дори един подсъдим или негов адвокат е основателна причина заседанието да се отложи.

Соченият от прокуратурата за ръководител на групата Димитър Желязков е с мярка за неотклонение „домашен арест“ от лятото на 2021 г. Преди това той бе под стража близо три години.

Очите и групата му бяха обвинени в извършване на рекет над бизнеси, побои и палежи в Слънчев бряг и Бургас.

Съдебният процес стартира в началото на 2018 г., но оттогава по различни причини постоянно се връща в начална фаза. Един от рестартите е заради отвод на съдебна заседателка, която е ползвала услугите на представител на защитата. Това се случва след проведени разпити на основните хора, сочени за потърпевши от дейността на престъпната група. Други заседания се отлагат, понеже топадвокати хващат COVID-19. В едно от последните заседания щерката на Очите не се яви същи заради COVID. А последното бе спънато отново от Станислава Желязкова, защото е претърпяла операция.

Ключов момент по делото срещу организираната престъпна група на Желязков е това, че преди седмица Министерският съвет внесе в парламента дългоочакваните проектопромени в Закона за съдебната власт, с които да се закрие специализираното правосъдие.

Според поправките, стартиралите в спецсъда съдебни дела ще се прехвърлят в Софийския градски съд (СГС). Ако обаче разпоредително заседание все още не е проведено, делото отива в съответния окръжен съд. В случая с Митьо Очите това се явява Окръжният съд в Бургас. Това може още повече да забави така и така незапочналото по същество дело. Очаква се идните седмици парламентът да одобри промените и междувременно следва да разберем дали делото срещу Митьо Очите ще може да стартира дотогава и да се прехвърли в СГС, или ще продължи да се протака и ще финишира в Бургас, пише сайтът leks.bg.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Най-добрите ядки за перфектна форма

Най-добрите ядки за перфектна форма Когато се стремим да свалим излишните килограми или да поддържаме теглото и фигурата си, знаем, че приемът на здравословни мазнини е от съществено значение. Полезните мазнини не са враг на нашето тяло и добра форма, стига да не прекаляваме с тяхната консумация. Ядките са добър […]