Какво се случва в Беларус след руската агресия в Украйна

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Какво се случва в Беларус след руската агресия в Украйна

Една от основните теми на хората в Беларус в последните дни е рязкото обезценяване на беларуската рубла, което започна веднага след нахлуването на руската армия в Украйна.

Обмяната на валута е затруднена

Ако в навечерието на руската инвазия едно евро се разменяше за малко по-малко от 3 беларуски рубли, на 5 март едно евро вече струваше близо 4 рубли. В същото време голяма част от обменните бюра не разполагат с евро и долари, а хората, които искат да обменят пари, са принудени първо да изчакат някой клиент да продаде валута, за да могат да я закупят след това. Предприемач от Брест, на когото е нужна чуждестранна валута, за да изплаща заема си за оборудване, разказва за проблемите си: “Опитах се да купя 3000 евро в банката, в която имам сметка в рубли, но ми беше отказано. Сега трябва да търся в обменните бюра, но и там не продават, защото хората знаят, че курсовете на еврото и долара ще продължават да се качват.”

В магазините – напрежение и недостиг

Тъй като обмяната на валута в момента е силно затруднена, много хора в Беларус се опитват да защитят парите си от обезценяване, като се запасяват с дълготрайни стоки и дори с храни. Списъкът с най-предпочитаните продукти включва захар, брашно, овесени ядки и консерви. В някои магазини напливът е толкова голям, че продажбата на най-търсените храни е ограничена.

Асортиментът в магазините също е ограничен – липсват редица западни продукти, чиито доставки са затруднени, включително и поради затварянето на граници. Много стоки, с които хората в Беларус са свикнали, вече ги няма по щандовете: “Винаги купувам украинска сол. Обиколих всички магазини – не можах да намеря”, оплаква се пенсионерката от Брест Наталия Ивановна. Там, където все още се продават вносни продукти, те са вече много по-скъпи. Това се отнася както за плодовете и зеленчуците, така и за техниката. Преди около седмица в Беларус можеше да се купи iPhone 13 за 2300 рубли. Междувременно струва 3100.

Проблем с лекарствата?

В последните няколко дни търсенето на някои медикаменти се е увеличило, но беларуското Министерство на здравеопазването твърди, че недостиг няма да има, защото Беларус поддържал сериозен резерв. “Санкциите, наложени от ЕС и САЩ на Русия, не се отнасят до фармацевтичната индустрия и доставките на лекарства към Беларус също няма да бъдат повлияни”, уверяват от министерството. Наличните в момента медикаменти щели да стигнат поне за година и половина. В аптеките в Брест обаче гледат на тези уверения с известно съмнение. В една аптека фармацевтът, който тъкмо сменяше табелките с цените, призна пред ДВ, че му е останала само една-единствена опаковка Терафлу и скоро няма да има ново зареждане.

Опашки по границите

Ситуацията по граничните пунктове към държавите от ЕС също е сложна. Заради войната в Украйна по границите се трупат дълги опашки от чакащи автомобили. На 5 март през граничния пункт с Литва „Мядининкай“ са преминали 30% повече беларуски граждани, отколкото обикновено. А на границата с Полша опашките са от поне 100 автомобила.

Очевидци твърдят, че част от хората, които напускат страната, са мъже, които могат да бъдат мобилизирани в армията за участие във войната в Украйна. Беларуското Министерство на отбраната продължава да отрича, че се планира обща мобилизация. Сред чакащите на границата към Полша са и хора, които напускат Беларус с цялото си семейство, след като са получили предложение за работа от чуждестранна компания. Двама съпрузи от Минск, работещи в IT сферата, казват, че предпочитат да работят в Полша. Главата на семейството Сергей вярва, че там ще са в по-голяма безопасност, отколкото в родината си.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Зодиите хипохондрици

Зодиите хипохондрици Може ли влиянието на зодиака да ви направи хипохондрик? Абсолютно! Зодиакът определя нашата личност и влияе върху начина, по който мислим и се държим. Има пет зодиакални знака, които са най-склонни да драматизират ситуацията, когато не се чувстват съвсем здрави. За тях подсмърчането е тежък грип, а кашлицата […]