Европейско проучване за конфликта в Украйна: Българите се чувстват алармирани, но искат да помогнат на бежанците

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Европейско проучване за конфликта в Украйна: Българите се чувстват алармирани, но искат да помогнат на бежанците

Скорошно проучване на Европейските национални панели (сред, които е и Български национален панел) сочи, че настоящата ситуация в Украйна предизвиква притеснение у хората. Около 4 от 10 респонденти не се чувстват сигурни на територията на България към този момент. Близо половината от респондентите също се притесняват, че Русия би могла да нападне и други страни в бъдеще. В същото време, хората проявяват солидарност към украинските бежанци – мнозинството смята, че България трябва да приема бежанци, предвид ситуацията. Проучването също така предоставя сравнение с данни от други страни в Източна Европа – Чехия, Словакия, Полша и Унгария.

Европейските национални панели е дъщерно дружество на изследователските агенции Nielsen Admosphere, NMS Market Research и STEM/MARK. То обединява националните панели на Вишеградската четворка и България, които общо надхвърлят 150 000 на брой респонденти.

Трудно е да не следим актуалните събития и новини около войната в Украйна. Преобладаващото мнозинство от българското население изпитва загриженост относно ситуацията (47% изразяват силно притеснение, 37% – в известна степен). Въпреки това от всички изследвани държави нивото на притеснение в България е най-ниско – във всички останали страни то е над 90%. Нивото на загриженост съответно се покачва с възрастта. И все пак 13% от българите споделят, че войната не им влияе по никакъв начин.

Трябва обаче да направим разлика между чувството на загриженост в резултат на ситуацията в Украйна и чувството за сигурност, което хората изпитват в собствената си страна. Що се отнася до България в момента 43% от хората се чувстват сигурни на територията на страната, една трета изразяват колебание, но около една четвърт не се чувстват в безопасност в момента. По отношение на последната група жените в повечето случаи чувстват по-висока степен на опасност в сравнение с мъжете.

Интересното е, че резултатите в България на този конкретен въпрос не се различават много от данните, събрани напр. в Полша или Словакия, които са съседни на Украйна страни и ситуацията на практика ги засяга най-много в момента.

Държавата трябва главно да предоставя хуманитарна помощ, гражданите могат да участват най-ефективно чрез оказването на персонална помощ към индивиди

Според българите помощта за Украйна на държавно ниво трябва да се осъщестятва предимно чрез хуманитарна подкрепа (61% смятат така), но тя също трябва да бъде силно изразена и в осигуряването на убежище на бежанците от уязвими райони (55%). Други средства за подкрепа, като изпращане на медицински персонал в района (24%) или предоставяне на финансова помощ (15%), бяха посочени сравнително по-рядко. 15% от българите пък смятат, че държавата няма нужда да предприема действия в подкрепа на Украйна.

От друга страна, жителите на всички пет страни са резервирани относно изпращането на родни войски в отбраната на Украйна. Само в Чехия и Полша тенденциите в полза на подобни действия са сравнително по-изразени (13%), докато в останалите страни процентът, подкрепящи подобна инициатива, е под 6% (България – 2%, Словакия, Унгария).

По отношение на възможностите на обикновените граждани да помогнат персонална помощ към хората в нужда се възприема като най-полезна (52%). Всякакъв вид материална помощ се нарежда на второ място с 42% въз основа на посочените отговори, следвана от финансова помощ (чрез благотворителни организации и др.) с 37%. Финансовата подкрепа е по-предпочитан метод от страна на най-младите респонденти – разликата спрямо останалите възрастови групи е с над 20 процентни пункта. 10% от българите смятат, че гражданската подкрепа не е особено полезна в тази ситуация, което бележи най-висок дял от всички анкетирани държави.

Добър пример за гражданска солидарност може да бъде общата събрана сума от близо 70 000 лв. в рамките на 10 дни от членовете на Европейските национални панели за благотворителната организация „Хора в нужда“ (People In Need), която в момента помага в Украйна.

Приветстваме бежанците от Украйна

Няма особени възражения от страна на българите относно приемането на украински бежанци в същия регион или населено място, където живеем. Друг е въпросът дали бихме предложили собствените си домове и жилища за настаняване на бежанци – 38% от нас биха го направили, докато 48% – не. България не прави изключение в контекста на другите изследвани държави – отношението на словаците е много сходно, унгарците са по-склонни, а поляците водят в този аспект – почти половината от анкетираните поляци биха приютили бежанец в семейството си.

Какво предстои за Украйна (и Русия)?

Почти половината българи са притеснени, че Русия би могла да нападне друга държава след сличилото се в Украйна. Нивото на безпокойство обаче е по-високо в другите изследвани страни – най-високо е в съседна на Украйна Полша (69%). В България жените и по-младите като цяло са по-притеснени в тази връзка.

Разнопосочни са мненията относно евентуалното членство на Украйна в ЕС и НАТО. Над една четвърт (27%) от българите са съгласни Украйна да се присъедини и към двата съюза. 17% подкепят членството ѝ само в ЕС и едва 3% – само в НАТО. От друга страна, 29% от анкетираните са против присъединяването на Украйна и към двете организации. 23% не са сигурни по отношение на този въпрос. В контекста на другите страни позицията на България е най-близка до тази на респондентите в Унгария и Словакия. За разлика в Полша само 5% отхвърлят членството на Украйна – както в ЕС, така и в НАТО.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Защо TIR-овете дразнят всички на пътя

Защо TIR-овете дразнят всички на пътя Огромните камиони са неразделна част от трафика във всяка страна, те доставят всички стоки, които купуваме всеки ден. Но това не ни пречи да не харесваме камионите. Ето защо. Движат се бавно Тези огромни машини превозват десетки тонове товари, да не говорим за извънгабаритните […]