Калоян Паргов: Българският народ имаше куража да спаси българските евреи

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Калоян Паргов: Българският народ имаше куража да спаси българските евреи

10-и март обозначава едно от най-светлите събития в нашата история. На тази дата преди 79 години българският народ имаше куража да каже „Не!“ на депортацията в нацистките концлагери на българските евреи и така да спаси над 50 000 души от сигурна смърт. На този ден не бива да забравяме и трябва да почетем паметта на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот. Това каза председателят на групата на „БСП за България“ Калоян Паргов в изказване от името на групата в началото на сесията на СОС.

По думите му в този ден се прекланяме и пред подвига на антифашистите в България и в цяла Европа, на руския и другите народи в състава на Съветския съюз, които заедно със съюзниците отвоюваха победата над хитлеристка Германия и сложиха край на Холокоста.

„Историческата памет ни задължава да бъдем активни и да говорим за този изключителен акт на хуманност, за човеколюбието, проявено от нашите предци, отказали депортацията. Наш дълг е да разказваме с гордост на следващите поколения за случилото се през март 1943 година“, изтъкна Паргов.

Според него паметта и знанието са ни крайно необходими днес. Защото опасността от повторението на историята е надвиснала със страшна сила над Европа. Преди повече от 80 години фашизмът доведе до зверства, кръвопролития, смърт и до дълбокия трагизъм на Втората световна война. За неговото зараждане е имало ясни сигнали в края на 30-те години на миналия век. Но светът е бил глух и сляп за това.

„Днес ние няма да имаме оправдание, ако допуснем историята да се повтори. Жестокият пример от Втората световна война трябва да ни държи будни. Той трябва да бъде за нас предупреждение, знак и камбана. Защото сега усещаме същите сигнали – омраза, нетолерантност, ксенофобия, дрънкане на оръжие, необмислени опити да бъдем въвлечени във военен конфликт“, заяви председателят на групата на БСП в СОС и допълни, че ако допуснем те да завладеят обществото ни, последиците са непредсказуеми.

„Дано разумът да надделее, за да не повторим грешката, която Европа направи преди повече от 80 години“, категоричен бе Калоян Паргов.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ето го електрическия наследник на легендарния микробус на Volkswagen

Ето го електрическия наследник на легендарния микробус на Volkswagen Volkswagen представи електрически миниван, готов за серийно производство, наречен ID. Buzz. Микробусът е базиран на концепцията от 2017 година със същото име. Електромобилът е наречен „наследникът на оригиналния Bulli“, от който ID.Buzz заимства общите пропорции и двуцветната схема на боядисване. Производството […]