Путин вдигна „прага“ на данък „лукс“ за автомобилите три пъти

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Путин вдигна „прага“ на данък „лукс“ за автомобилите три пъти

Към момента, заради девалвацията на рублата, транспортният данък – или известен още в Русия, като „данък лукс“ – се плаща от собствениците на автомобили, които са с цена от 3 милиона рубли или повече (специфичният коефициент зависи от възрастта). Сумата се равнява на около 22 000 евро, по текущия обменен курс. Тъй като вече има много модели, които изобщо не претендират за лукс, като Skoda например, които попадат в облагането, руският премиер Михаил Мишустин, по нареждане на Путин, обяви, че тази година летвата ще бъде вдигната до 10 милиона рубли (75 000 евро).

Информацията е на ТАСС. Съгласно действащото законодателство на Руската федерация данъкът върху автомобилите, включени в списъка на Министерството на промишлеността и търговията, се изчислява с нарастващи коефициенти от 1.1 до 3, в зависимост от годината на производство на автомобила и неговата средна цена.

През декември Министерството на промишлеността и търговията и Министерството на финансите започнаха да обсъждат вдигане на ценовия клас на колите, облагани с данък лукс, за да може – както се изрази министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров – „да има справедливост“. Настоящият праг от 3 милиона рубли беше зададен още през 2014 г. В същото време, според Автостат, средната цена на автомобил в Руската федерация през това време се е увеличила с повече от 80%.

През януари беше съобщено, че Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация, заедно с Министерството на финансите и Федералната данъчна служба, работят и по друг вид актуализиране на параметрите на данъка лукс за автомобили. По-специално увеличението ще засегне и коли в зависимост от мощността им.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Методи Андреев за ФАКТИ: Голяма част от нашия генералитет са путински подлоги

Методи Андреев за ФАКТИ: Голяма част от нашия генералитет са путински подлоги “БСП и ИТН са двете пропутински партии в коалицията”. Това каза в интервю за ФАКТИ доц. д-р Методи Андреев, преподавател, бивш народен представител и председател на Комисията по досиетата. “Относно помощта към Украйна, в България няма разминаване – […]