Радев: Със спасяването на българските евреи народът ни издържа едно от големите си исторически изпитания

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Радев: Със спасяването на българските евреи народът ни издържа едно от големите си исторически изпитания

През 1943 г. българският народ храбро издържа едно от големите си исторически изпитания и направи това, което малцина други в Европа успяха или пожелаха да сторят. Фундаментът на това спасение бе в огромния нравствен капитал на цели поколения. Надгради го будната съвест на България – православната църква, народни представители, политически и обществени лидери, мнозинството обикновени българи. Това се казва в специално послание на президента Радев по случай 79 години от спасяването на българските евреи. По традиция на 10 март отбелязваме светлия подвиг на спасението на българските евреи и в същото време скърбим за всички жертви на онази жестока и мрачна епоха.

Ето и още от думите на президента:

Отхвърлили удобството на конформизма, изправили се срещу безразличието, предците ни не позволиха депортацията на своите съседи, съученици и приятели евреи. Така те завещаха и на нас частица от своята дързост и доблест, от вярата в човешкия живот.

През последните дни живеем с усещането, че светът се намира на исторически кръстопът, който може да възроди непростими грешки от миналото, да посее семената на нови неправди и страдания. Ето защо днес примерът на нашите предци грее особено ярко. И не е случайност, че много българи, достойни техни наследници, отварят сърцата си – този път за невинните жертви на една братоубийствена война.

Историята за чудото, сътворено от малка България в най-мрачните за Европа години, трябва да се разказва. За да не забравяме, че с общи усилия можем да се обединяваме около доброто и да даваме надежда там, където е най-нужна.

Поклон пред спасителите на българските евреи!

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Започна срещата на високо равнище в Анталия

Започна срещата на високо равнище в Анталия Външните министри на Русия и Украйна се срещат днес в Анталия, в първите преговори на високо ниво между двете страни, откакто Москва нахлу в Украйна, предаде Reuters. „Откровено ще кажа, че очакванията ми от преговорите са ниски“,съобщи Кулеба във видеоизявление в сряда. „Интересуваме […]