Гватемала: Абортът се наказва със затвор до 25 години

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Гватемала: Абортът се наказва със затвор до 25 години

Във вторник, 8 март, Конгресът на Гватемала одобри закон, който наказва абортите с до 25 години затвор, забранява еднополовите бракове и преподаването на сексуално разнообразие в училищата, предаде Reuters.

Предложен от консервативната партия „Вива“, законът за защита на живота и семейството беше неочаквано одобрен от голямо мнозинство от депутатите, включително съюзниците на президента Алехандро Джамати.

Наказанието за аборт беше увеличено от между 5 и 10 години, на 25 години – освен когато животът на майката е в опасност.

Законът също така забранява преподаването на деца и млади възрастни на сексуалното разнообразие и постановява, че никакви други ориентации освен хетеросексуалната не са „нормални“, показва проектозакона.

Някои политици и активисти критикуваха закона, който беше приет в Международния ден на жената.

Омбудсманът по човешките права на Гватемала, Джордан Родас, каза, че ще оспори закона по съображения за правата на човека.

„Това нарушава правата на човека, нарушава международните споразумения, ратифицирани от Гватемала, това е пречка към свободите“, каза Родас пред репортери извън Конгреса.

Някои законодатели и висши представители твърдят, че законът насърчава омразата, хомофобията и несправедливо криминализира жените.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ергенът напусна работа

Ергенът напусна работа Фитнес инструкторът и модел Виктор Стоянов, който в момента търси любовта в предаването „Ергенът“ по bTV, напусна работата си в залата за тренировки. Това призна самият той, като заяви, че го очакват нови безнесначинания. „Дойде време да се сбогувам с любимата си фитнес зала. Дойде време да […]