Шефът на КЕВР с прогноза за цената на тока

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Шефът на КЕВР с прогноза за цената на тока

По отношение на електричеството България е в благоприятна ситуация, защото произвеждаме. Не е такава ситуацията с газа. Скоковете, които виждаме на световната борса, няма да засегнат българските потребители. Имаме лостове и сигурност, че няма да има шоково поскъпване на цените от 1-ви април или 1-ви юли. Това заяви в студиото на сутрешния блок „Здравей, България“ на „Нова телевизия“ новоизбраният председател на КЕВР Станислав Тодоров.

Най-разпространената тарифа е 20 стотинки през деня по думите на председателя на регулатора.

Той беше категоричен, че от 1-ви април не очаква никакво поскъпване на тока. От 1-ви юли увеличението ще е по-малко от 10%. Тодоров каза, че ако войната спре, цените ще се нормализират.

Според него нашият пазар не е добре регулиран: “Търговците нямат достатъчно пари, за да обезпечат плащанията. Те имат забавяния на плащания от своите клиенти. Регулаторът може да създаде правила, по които да се работи в ситуация на криза”.

Тодоров беше категоричен, че КЕВР създава рамката, по която работи пазарът, а общините са отговорни за снабдяването с електричество за нуждите на осветлението.

“Ако свърши войната и Русия започне да доставя както миналата година, цената на газа ще падне драстично”, каза новият председател на КЕВР.

“Булгаргаз” не може да има този комфорт да сключва договори, които са в ущърб на българския потребител и после да ги внася в КЕВР, заяви Тодоров.

Той поясни, че в момента не се внася азерски газ на максимален капацитет, защото не е на цената по договорите.

Станислав Тодоров каза, че освен руски и азерски газ, имаме и хранилище в “Чирен”, което ще ни помогне да се справим със ситуацията. Като алтернатива посочи възможност на потребителите сами да вземат решения. Той съобщи за проект на правителството за соларни батерии на покрива: “Искаме да дадем възможност на потребителите да бъдат генератори. Всяка държава трябва да премахне всички бариери хората да могат да генерират електричество”.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Загуби ли Русия хибридната война срещу Запада

Загуби ли Русия хибридната война срещу Запада Русия, редовно обвинявана от Запада, че води хибридна война срещу него, за броени дни стана обект на силен международен гняв, след като на 24 февруари предприе инвазия в Украйна, и си навлече изненадващо бързо безпрецедентни санкции от Съединените щати, Европейския съюз и техните […]