Васил Велев: Не трябва да има таван на компенсациите за скъпия ток

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Васил Велев: Не трябва да има таван на компенсациите за скъпия ток

Бизнесът иска да няма таван на компенсациите за електроенергия, както няма таван на цените на борсата. Това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред „Денят ON AIR“.

„Поради това няма и таван на свръхпечалбите в енергетиката. Това са едни пари, които са са иззети от труда на хората. Тази добавена стойност трябва да се върне при хората. Още повече, че ЕК излезе със съобщение, в което се казва, че мерките за облекчаване ефектите на високите цени на електроенергията трябва да продължат толкова, колкото е необходимо. Да няма срок“, посочи Велев.

„При тези цени има огромни печалби. При цени от 700 лв./MWh само за март в АЕЦ „Козлодуй“ ще има 953 млн. лв. печалба. А компенсацията без таван е само 665 млн. лв. Свръхпечалбите са енергийно робство, грабеж на труда на хората, който трябва да бъде възстановен. Това е европейската политика“, подчерта гостът в студиото.

Бизнесът се подготвя за най-лошото, а от АИКБ призовават правителството да внесе повече яснота.

„Това, което не се разбира, защото тези хора не са организирали голямо производство, където работят 1000, 500 или 300 човека, е – трябва да има сигурност и предсказуемост, а това може да бъде осигурено. Това искат да чуят предприятията и бизнесът“, заяви Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

След срещи с министрите на икономиката, финансите и енергетиката е станало ясно, че правителството ще създаде специален сегмент на борсата, където предприятията да си купят дългосрочни договори за електроенергия. Според председателя на АИКБ само 40 от общо 630 хил. предприятия могат да си го позволят.

„Ако това ще са манипулирани търгове, защо просто не направим регулиран пазар?!“, отсече Велев.

По думите му бизнесът има възможност да приеме до 200 хил. украински бежанци.

„При недостига на персонал отпреди кризите, ние може да приемем една немалка част от бежанците. Не само можем, а и сме длъжни да го направим. Много от тях са и с български произход, а това би повлияло и на демографските тенденции у нас, които са плачевни. Ние сме най-бързо изчезващата нация“, коментира Велев.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Иван Иванов: България не е застрашена от продоволствена криза

Иван Иванов: България не е застрашена от продоволствена криза Към настоящия момент и в средносрочен план България не е застрашена от продоволствена криза, каза пред депутатите от парламентарната комисия по земеделие министърът на земеделието Иван Иванов. „Няма заплаха за продоволствената сигурност по отношение на храните от първа необходимост, които се […]