Живодар Терзиев: Нефтът за март е гарантиран

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Живодар Терзиев: Нефтът за март е гарантиран

„Количествата нефт за този месец са гарантирани и активно се работи за осигуряване на алтернативни доставки“.

Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред енергийната комисия в парламента, цитиран от БНТ.

Вероятно обаче цените плавно ще се повишават.

Въпреки рекордния наплив в бензиностанциите на 2 март, търговците са осигурили нужните количества.

„Пазарът беше атакуван с особено големи количества откъм търсене. Българските бензиностанции продадоха в пъти бих казал, колкото за 4 дни, в рамките на 4 часа“, каза Живодар Терзиев.

Цените на горивата вероятно ще продължат да се покачват, но плавно. От асоциацията не се наеха да дават прогнози заради голямата динамика на пазара.

„Възможно е цените да продължат да нарастват постепенно“, каза Терзиев.

И предупредих, че макар да се работи за осигуряване на алтернативни доставки за април и май, все още има някои въпроси: Колко бързо? На каква цена и ще успеем ли да го получим в Черно море?

Преминаването на танкерите през Босфора може да бъде затруднено. Освен това ще се изисква време както за пренастройка на рафинерията, така и за извършване на доставките. От Близкия изток – това са между 30 и 45 дни. В момента се работи с 80% руски петрол, отбеляза той

Стана ясно, че у нас целеви запаси никога не са съхранявани, но ако се вземе такова решение – дръжавата би могла да осигури.

„Освобождаването на т. нар. целеви запаси, които са позволени по директива, каквито България не съхранява и никога не е съхранявала. Те могат да се създадат с таква цел, но това нещо трябва да има предвиден бюджет и държавата да ги съхрани“, каза пък Светослав Бенчев, Българската петролна и газова асоциация.

А запасите за извънредни ситуации могат да се използват само при прекъсване на доставките.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Псаки: Китай повтаря конспиративните теории на Русия

Псаки: Китай повтаря конспиративните теории на Русия Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки настоява, че Вашингтон никъде не разработва и не притежава химически и биологични оръжия. Тя заяви това в съобщение в Twitter. „Взехме под внимание фалшивите твърдения на Русия за предполагаеми американски лаборатории за биологични и химически оръжия в […]