Пентагонът: Пращането на полските изтребители в Украйна няма да промени нищо на фона на руските възможности

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Пентагонът: Пращането на полските изтребители в Украйна няма да промени нищо на фона на руските възможности

САЩ не подкрепят идеята за прехвърляне на полски изтребители МиГ-29 на Украйна.

Това заяви председателят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от gazeta ua.

Според него допълнителните военни самолети „няма да повлияят много на ефективността“ на украинските военновъздушни сили. В същото време подобни действия могат да доведат до ескалация на отношенията на НАТО с Русия, каза той.

Кърби каза, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с полския си колега и „е подчертал, че в момента не подкрепяме прехвърлянето на допълнителни изтребители към украинските военновъздушни сили и следователно няма желание да ги вземаме под наш контрол“.

„Вярваме, че най-добрият начин да подкрепим украинската отбрана е да им предоставим оръжията и системите, от които се нуждаят най-много за отблъскване на руската агресия, по-специално противотанкова и противовъздушна отбрана. Ние, заедно с други държави, продължаваме да им изпращаме тези оръжия и знаем, че се използват с голям успех. Бавното напредване на Русия и оспорваното въздушно пространство над Украйна са основно доказателство за това“, каза той.

Кърби отбеляза, че макар възможностите на руската авиация да са значителни, тяхната ефективност е ограничена от стратегическите оперативни и тактически наземни системи за противовъздушна отбрана на Украйна, ракети земя-въздух и ПЗРК.

„Второ, украинските военновъздушни сили в момента разполагат с няколко ескадрили от напълно работещи самолети. Според нашите оценки е малко вероятно добавянето на самолети да промени значително ефективността на украинските военновъздушни сили в сравнение с възможностите на Русия. Ето защо ние вярваме, че ползата от прехвърлянето на тези МиГ-29 е малка“, каза говорителят на Пентагона.

Той добави, че разузнаването смята, че прехвърлянето на МиГ-29 в Украйна може да бъде отчетено като ескалация и може да доведе до голяма руска реакция, която може да увеличи перспективите за военна ескалация с НАТО.

„Следователно ние също така оценяваме прехвърлянето на МиГ-29 в Украйна като висок риск. Ние също така вярваме, че има алтернативни варианти, които са много по-подходящи за подкрепа на украинските военни в борбата им срещу Русия. Ние ще продължим да ги използваме като опции“, каза той.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Пентагонът: Пращане на полските изтребители в Украйна няма да промени нищо на фона на руските възможности

Пентагонът: Пращане на полските изтребители в Украйна няма да промени нищо на фона на руските възможности САЩ не подкрепят идеята за прехвърляне на полски изтребители МиГ-29 на Украйна. Това заяви председателят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от gazeta ua. Според него допълнителните военни самолети „няма да повлияят много на ефективността“ […]