Лидерите на страните от ЕС обсъждат отказа от руски енергийни ресурси във Версай

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Лидерите на страните от ЕС обсъждат отказа от руски енергийни ресурси във Версай

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз възнамеряват постепенно да спрат да купуват руски петрол, газ и въглища, за да намалят зависимостта от руските енергийни ресурси. Това се посочва в проектодекларацията от срещата на върха на страните от ЕС в парижкото предградие Версай. Извадки от документа бяха цитирани от Ройтерс.

„Изправени пред нарастващата нестабилност, стратегическа конкуренция и заплахи за сигурността, ние решихме да поемем по-голяма отговорност за нашата сигурност и да предприемем по-нататъшни решителни стъпки за укрепване на нашия европейски суверенитет, намаляване на нашата зависимост[от руската енергия и разработване на нов модел за растеж и инвестиции да 2030 г.“, се казва в проекта на окончателния документ.

Агенцията отбелязва, че лидерите на ЕС няма да определят общ краен срок за изоставяне на руските енергийни носители, тъй като степента на зависимост от тях се различава значително за различните европейски страни.

Освен това Ройтерс, позовавайки се на информирани източници, смята, че е малко вероятно Украйна да получи ускорен достъп до ЕС след срещата на върха.

„Лидерите на страните от ЕС е малко вероятно да предложат на Украйна статут на кандидатка, по-вероятно е да развият сътрудничество в рамките на споразумение за асоцииране“, цитира агенцията един от европейските служители.

Франция, която председателства в момента Европейския съюз, завършва финалната подготовка за неформалната среща на върха на общността, която се открива в четвъртък във Версай.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

САЩ: Нямаме и не управляваме никакви химически или биологични лаборатории в Украйна

САЩ: Нямаме и не управляваме никакви химически или биологични лаборатории в Украйна Държавният департамент заяви, че САЩ нямат химически или биологични лаборатории в Украйна и нарече обвиненията на Русия „опит да оправдае собствената си военна операция“. Руското министерство на отбраната преди това представи факти, че САЩ са похарчили повече от […]