Ръст с до 30% на основни храни сочат прогнозите на синдикати и работодатели

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Ръст с до 30% на основни храни сочат прогнозите на синдикати и работодатели

Предприятия предупреждават, че са застрашени от спиране на работата заради високите цени на тока, а икономисти алармират за голяма инфлация. Близо 650 лв. за мегаватчас – толкова е средната цена на електроенергията днес на Българската енергийна независима борса, съобщават от bTV.

Вчера са отбелязани рекордни стойности в някои часове от над 1170 лв. за мегаватчас. В същото време пазарът на сделки с фючърси също върви нагоре с над 50-процентен ръст.

На този фон синдикати и работодатели прогнозират ръст с до 30% на някои основни храни.

Директорът на завод за метални изделия не може да си направи план за повече от две седмици заради променящите се цени на електроенергията. В същото време не иска да стига до съкращаване на работници.

„Откакто започна войната в Украйна, има увеличение и на стоманата… само днес с 20%, има увеличение на боята, транспорта – цялата верига от разходи се е повишила значително“, заяви директорът Кирил Яков.

А работодатели, и синдикати са категорични, че скъпият ток за бизнеса в комбинация с растящата инфлация, прогнозите за която стигат до 15 на сто, ще се усетят по джоба на всеки човек.

„Говорим за безработица, говорим за масово обедняване на нацията, за изключително натоварване на социалната ни система и за социално напрежение“, каза Добри Митрев, председател на УС на БСК.

„Някои стоки ще нараснат с над 20 процента и това са стоки от първа необходимост, които присъстват на нашата трапеза“, допълни Виолета Иванова от КНСБ.

От своя страна държавата ще облекчи процедурите за изграждане на ВЕИ централи, така че различните производства да могат да разчитат на собствен ток. Бизнесът обаче иска помощта от 250 лв. от кабинета драстично да се увеличи.

„Цена, която е валидна в рамките на часове или ден, и от нея да се извеждат правила за компенсации, не е най-разумното нещо“, отбеляза министърът на икономиката Александър Николов.

„Компенсациите за бизнеса са разписани до 31 март, след това ще имаме нов регулатор на електроенергийната борса, който разработва нов пазарен сегмент на ниски цени, така че бизнесът да може да си купи“, обясни финансовият министър Асен Василев.

Според енергийния министър не се предвижда токът за бита да поскъпне, но цената на парното министър Николов обвърза с тази на природния газ, а тя през последните дни расте.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Съветник на Зеленски: Осуетени са над дузина опити за убийството на президента

Съветник на Зеленски: Осуетени са над дузина опити за убийството на президента Украинският президент Володимир Зеленски е оцелял при „повече от дузина“ опити за убийство, твърди един от близките му съветници Михаил Подоляк. Подоляк предупреди за руски „диверсионни групи“, които влизат в Киев и се опитват да преследват Зеленски и […]