Важните новини във ФАКТИ на 9 март

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Важните новини във ФАКТИ на 9 март

Асен Василев: Отпускаме 1,1 млрд. лева за попълване на резерва

Кабинетът взе решение за отпускането на допълнителни средства към бюджета на Министерството на земеделието за попълване на резерва на държавата с пшеница. Точната сума е един милиард и 100 милиона лева, стана ясно на брифинг след редовното заседание на правителството.

Министърът на финансите Асен Василев подчерта, че резервът ще се допълни единствено с житни култури, но не и с горива.

Гешев иска публична процедура и обсъждане на предложението за прекратяване на мандата му

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Пленума на Висшия съдебен съвет максимално публична процедура и обсъждане по същество на предложението за предсрочно прекратяване на мандата му. Това съобщиха от прокуратурата и уточниха, че Гешев е изпратил писмо до ВСС.

В писмото е посочено, че сигналът на министъра на правосъдието Надежда Йорданова показва дълбоко непознаване на Конституцията и законите в Република България.

Гешев отправя молба до членовете на съвета да разгледат и двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата му – това от бившия служебен министър Янаки Стоилов и това от Йорданова, въпреки множеството недостатъци, юридическата несъстоятелност и политически аргументи, нарушаващи принципа за разделение на властите.

Лена Бориславова: Украински гражданин със статут у нас ще получава по 40 лева на ден

Министрите от кабинета „Петков”, заедно с началника на правителството Лена Бориславова направиха изявление след приключилото заседание на Министерски съвет днес. Финансовата помощ за украинските бежанци беше водеща тема. Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40 лева на ден.

„В днешното заседание на МС ще имаме важни теми за обсъждане. Ще приемем това, което обсъдихме в НС – допълнителни средства за зърнени култури, за да подсигурим до 2023 хляба на българина. Приемаме европейската директива за временна закрила, която беше приета на 4 март и ще даде възможност за бързи процедури за украинските бежанци в България. Ще приемем и помощта от 40 лева на всеки украински гражданин, търсещ закрила, за да сме сигурни, че можем да направим условията за пребиваване добри, включително да им намерим в къс срок работа”, каза Кирил Петков преди заседанието.

Прогнозират двоен скок в цената на олиото
С 9 стотинки само за седмица е скочила цената на литър олио на едро. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Производители на олио прогнозират двоен скок в цената на рафтовете в магазина, съобщава бТВ.

От фабриката в Калиакра обясниха това с войната в Украйна.

Всяко мазе би трябвало да е и бомбоубежище

Преди дни от „Пожарна безопасност и защита на населението“ анонсираха създаването на електронен регистър на бомбоубежищата в България. Така чрез интернет всеки ще може да открие къде е „неговото“ укритие и кой е най-прекият път до там. Системата още не е факт, съобщава бТВ.

България има общо 704 скривалища и противорадиационни укрития, като 551 са с висока степен на защита от тях. Само 31 са в добро състояние, в задоволително – 187, в лошо пък – 165, а напълно неизползваеми са над 100.

В тези данни не се включват подземни паркинги на молове, както и метрото, така и подземията на жилищните сгради. А говорейки за жилищните сгради, на практика всяко мазе би трябвало да бъде по презумпция бомбоубежище.

Сформиран е кризисен щаб за войната в Украйна, ръководи го полк. Валери Рачев

Правителството сформира кризисен щаб за войната с Украйна с 6 работни групи, който се ръководи от полковник Валери Рачев и координира работата на всички институции. Това заяви във видеообръщение вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, цитирана от БНТ.

„Днес на Министерски съвет приехме решение за предоставяне на временна закрила в съответствие с директивата на ЕС, която се активира за първи път в историята“, обясни вицепремиерът. Временната закрила предвижда редица улеснения за хората, напуснали Украйна заради военните действия. От петък на граничните пунктове у нас, гражданите, влизащи от Украйна ще могат да получат документ, с който да пребивават легитимно на територията на България.

„Този документ им дава както права, така и задължения. От една страна ще получат достъп да пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа. От друга ще имат задължението да спазват законите на Република България“, заяви вицепремиерът.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Изложенията се завръщат с пълна сила (СНИМКИ)

Изложенията се завръщат с пълна сила (СНИМКИ) През последните 2 години оживено се дискутираха плюсовете и минусите за дистанционното провеждане на събития. В действителност се оказа, че този формат не е работещ за всички видове събития. Тези две години на изолация не успяха да пречупят желанието за жива връзка. Доказателство […]