САЩ разположиха две нови зенитни батареи „Пейтриът“ в Полша

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
САЩ разположиха две нови зенитни батареи „Пейтриът“ в Полша

САЩ разположиха две нови зенитни батареи „Пейтриът“ в Полша в съответствие с ангажимента им да защитават територията на страните от НАТО, съобщи днес високопоставен представител на Пентагона, предаде Франс прес.

Тези зенитни батареи, обикновено разполагани в Германия, бяха предислоцирани по искане от полското правителство, уточни източникът, пожелал анонимност. Двете батареи „Пейтриът“ са вече в Полша. Няма да обявим къде точно се намират. Но са в Полша и са в експлоатация, допълни той.

„Пейтриът“ са противоракетни батареи, които могат да противодействат и да унищожават балистични ракети, самолети и крилати ракети. Те са широко използвани в Близкия изток.

Става дума за разполагане с изцяло отбранителна цел, извършено превантивно, за да се противодейства на всяка потенциална заплаха срещу нас или срещу сили на съюзниците, подчерта високопоставеният служител. Той припомни ангажимента на президента Джо Байдън да спазва Член 5 от устава на НАТО, който задължава всички членове на алианса да се притекат на помощ на съюзник, който бъде нападнат.

Съобщението за разполагането на „Пейтриът“ в Полша беше направено ден след като Вашингтон отхвърли предложение на Варшава да предостави свои руски бойни самолети МиГ-29 на Украйна, а в замяна да получи американски.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Важните новини във ФАКТИ на 9 март

Важните новини във ФАКТИ на 9 март Асен Василев: Отпускаме 1,1 млрд. лева за попълване на резерва Кабинетът взе решение за отпускането на допълнителни средства към бюджета на Министерството на земеделието за попълване на резерва на държавата с пшеница. Точната сума е един милиард и 100 милиона лева, стана ясно […]