Полша призова: Спрете кислорода на Русия

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Полша призова: Спрете кислорода на Русия

Полският премиер Матеуш Моравецки призова днес по време на посещение в Австрия, „да бъде спрян кислородът“ на руската „военна машина“ като бъдат санкционирани по-специално олигарсите, предаде Франс прес.

„Войната не трябва да има кислород. И кое е кислородът за военната машина на Путин? Преди всичко парите, които идват от олигарсите, от петрола, от газа. Затова санкциите трябва да са реални“, заяви полският министър-председател на съвместна пресконференция с австрийския канцлер Карл Нехамер.

Моравецки каза, че с Нехамер са обсъдили как да бъде изготвена пътна карта за намаляване на „тази зависимост от Русия“.

Трябва да излезем от зоната си на комфорт, подчерта Моравецки. Тук, във Виена, също има олигарси, които са приятели на Путин, които използват богатството си, за да подкрепят руския президент, добави той.

Вносът на газ в Австрия идва основно от Русия, отбелязва АФП. Австрия е неутрална страна, чиято банкова тайна, която вече е премахната, привлече големи богатства от държавите от бившия Съветски съюз.

Няколко руски бизнесмени все още имат икономически интереси в Австрия заради нейния просперитет и географска близост с родината им.

Олег Дерипаска е съсобственик на австрийската строителна компания „Щрабаг“. Олигархът е основател на алуминиевия гигант „Русал“ и един от най-богатите хора в Русия.

Днес 27-те страни членки на Европейския съюз решиха да разширят санкциите си срещу Русия и Беларус след инвазията в Украйна, като добавиха 160 руски олигарси и парламентаристи в санкционния си списък, който вече включва 862 души, посочва АФП.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Пламен Данаилов: Няма опасност от енергийна криза, подсигурени са доставки до края на зимния период

Пламен Данаилов: Няма опасност от енергийна криза, подсигурени са доставки до края на зимния период Важно е хората да знаят и да им обясним, че няма директна опасност за енергийна криза. Подсигурени са доставките до края на зимния период, в Министерство на енергетика вече се работи по създаден план още […]