Проф. Кънчев: Ако някой искаше сериозно да спре Путин, това трябваше да стане след анексирането на Крим

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Проф. Кънчев: Ако някой искаше сериозно да спре Путин, това трябваше да стане след анексирането на Крим

„Предстои един много опасен етап, в който много лесно конфликтът може да ескалира извън границите на Украйна“.

Това прогнозира пред БНР проф. д-р Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, бивш заместник-министър на отбраната. Той уточни, че основание за тази негова прогноза е фактът, че руската армия днес даде коридори за евакуиране на цивилното население от украинските градове:

„Тази пауза, при положение, че руското военно командване е много изнервено, тъй като блицкригът не се състоя, ми дава основание да очаквам в следващите 2-3 дни да утроят и учетворят атаката си, за да решат проблема“.

Според него войната върви към своя пик, но той е далеч и високо. По думите на експерта няма технологична възможност да бъдат предоставени полските изтребители МиГ-29 на украинската армия, защото в страната няма летища. Над 70% от тях бяха разрушени в първите дни на военната офанзива на Русия, припомни той:

„Дори да бъдат доставени тези изтребители по някакъв начин на определени летища, руската ракетна артилерия много бързо ще ги засече и открие. Тя ще ги унищожи, така че е безсмислено. А стационирането на изтребители в страна от НАТО ще налее масло в огъня и Путин ще обяви, че това е вече война на НАТО с Русия. Виждам колко внимателно и премерено в действията си е американското правителство, за да не влезе Европа в този най-тежък сценарий, при който, ако бъде засегната страна от НАТО, да бъде задействан Член 5 за колективна отбрана“.

Проф. Кънчев изтъкна, че вече е късно Путин да бъде спрян:

„Ако искаше някой сериозно да го спре, това трябваше да стане в периода след анексирането на Крим, т.е. след 2014 година досега. Украйна можеше да бъде ускорено приета за член на ЕС, украинската армия можеше да бъде въоръжена и много по-добре подготвена със съответната противовъздушна и противоракетна отбрана, което щеше да изиграе въздържащ ефект срещу интервенция на руската армия. Сега вече е късно“.
„Преговорите също зациклят по вина на Русия. Видимо е, че Русия иска да смачка и да унищожи държавно Украйна, да няма правителство – то да е или разстреляно, или загинало в сраженията, да няма армия, за да могат да проведат мероприятията, които Путин каза като условия – разоръжаване на украинската армия и смяна на правителството с прокремълско“, коментира експертът по международна сигурност и геополитика.

Като крайна цел на Путин проф. Кънчев посочи унищожаването на украинската армия:

„Той не иска Украйна да има армия, така както след Втората световна война армията на Германия беше разоръжена. Затова е толкова необходима сега на Путин победа и той не сяда на масата на преговорите, тъй като, ако сега седнат да преговарят президентите на Русия и Украйна, те са равностойни, Украйна не е победена страна“.

Международният имидж на Кремъл е сринат до нулата, смята експертът. „НАТО трябва да увеличи контингента си в България“, категоричен беше бившият заместник-министър на отбраната и обясни, че Министерството на отбраната трябва да поиска тактическа батальонна група от Алианса, каквито има в Литва, Латвия и Естония.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Министър Заков: За страната ни няма военна заплаха, нека успокоим българите

Министър Заков: За страната ни няма военна заплаха, нека успокоим българите „Няма военна заплаха за България, нека да успокоим българските граждани”. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Драгомир Заков, който беше сред участниците в заседанието на парламентарната комисия по външна политика, на която се представя актуална информация от МВнР, […]