Русия забрани на гражданите си да обменят рубли в чужда валута

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Русия забрани на гражданите си да обменят рубли в чужда валута

Руската централна банка забрани на руснаците да обменят рубли в чужда валута. Мярката ще важи до 9 септември. Хората със сметки във валута могат да теглят само до 10 000 долара. Остатъкът ще им бъде изплащан в рубли.

Руската централна банка е забранила на гражданите да обменят рубли в чужда валута. Причината: покрай санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна, постъпленията на долари в страната са силно ограничени. Това решение беше съобщено в нощта срещу 9 март. Мярката ще важи половин година – до 9 септември. Обменянето на налична чужда валута в рубли остава възможно – по всяко време и във всякакъв обем.

Руснаците и картата „Мир“?

Онези руснаци, които притежават банкови сметки във валута, открити преди 9 март 2022, могат да теглят от тях долари. За тях обаче има граница – 10 000 дорала е максималната сума. Независимо от вида на чуждата валута в сметките, банките ще изплащат единствено долари. А при суми, надвишаващи 10 000 долара, остатъкът може да бъде получен в руски рубли според актуалния курс.

Ценралната банка препоръчва на руснаците, които пътуват в чужбина и се нуждаят от пари в брой, да използват картата „Мир“, с която да теглят валута в съответната страна. Към момента картата „Мир“ се приема в Турция, Виетнам, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, както и в самопровъзгласилите се за независими републики Южна Осетия и Абхазия.

Санкциите заради войната в Украйна са тежки

В началото на месец март в рамките на санкциите, наложени от Запада на Русия заради войната в Украйна, Евросъюзът забрани износът на евробанкноти в Русия и изключи седем руски банки от международната система за извършване на плащания SWIFT. Американските финансови институти, известни с кредитнити си карти – Visa и Mastercard – блокираха редица руски банки, поради което техните клиенти не могат да плащат с карти Visa и Mastercard зад граница, нито пък да пазаруват с тях онлайн.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Заседание на Съвета по сигурността бе свикано от премиера заради Украйна

Заседание на Съвета по сигурността бе свикано от премиера заради Украйна Премиерът Кирил Петков свика днес заседание на Съвета по сигурността. Беше обсъдена обстановката в региона на Източна Европа във връзка с рисковете, произтичащи от войната в Украйна, както и възможните сценарии за развитие на ситуацията. Това съобщават от правителствения […]