Дикме: Имаме зърно за 2 години, защо ще се харчат държавни пари

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Дикме: Имаме зърно за 2 години, защо ще се харчат държавни пари

Не знам кой дава съвети на премиера, но това е най-глупавото и най-неадекватното решение, което са вземали – във връзка с резерва от зърно.“ Това заяви пред БНР бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

Зърненият баланс на България е милион и половина тона пшеница годишно, около 100 хиляди тона на месец, тоест до новата реколта на страната са необходими около 400-500 000 тона пряко сили, поясни той. По думите му в настоящия момент в складовете в страната има между 2,5 и 3 милиона тона пшеница.

„Имаме за две години зърно, което в момента е на склад в държавата. Вместо държавата да купува зърно от стара реколта, да направи всичко възможно веднага да освободи пазара и да стимулира износа на зърно. Това зърно, ако не се изнесе, България очаква 7 милиона тона ново производство след 3 месеца, които няма да има къде да ги складират.“

Зърнарите трябва сега да изнасят продукцията си, категоричен е Мехмед Дикме, който нарече „много погрешно“ това, че се налага забрана за износ на пшеница в настоящия момент.

„Тази пшеница трябва да излезе от България, а не да влезе в хамбарите. Премиерът трябва да ходи при възрастните хора, обикновените селяни, за да му каже този обикновен човек, който е на село – още от дядо си знае, че преди жътва хамбарите се изпразват, изчистват се, за да може да прибере нова реколта.“

Тенденцията е към намаляване на международната цена на пшеницата. Страната ни трябва да се възползва, когато цената е висока, да влязат свежи пари при производителите, смята бившият земеделски министър.

„Ще бъде абсолютна грешка да купуват в момента на висока цена, при положение, че в страната има за две години напред налична пшеница“, подчерта Мехмед Дикме, който попита защо трябва да се харчат държавни пари при пълни складове.

Няма да има къде да се складира зърното, предупреди Дикме.

„Държавата няма складове за милион и половина тона.“

Войната до месец-два ще свърши, тя не може да бъде стогодишна, посочи още Мехмед Дикме. В края на юли вече ще имаме зърнен баланс и ако е необходимо, ако войната продължава, може да се купува юли-август, не сега, съветва ексземеделският министър.

„Тук няма проблем. Проблемът сами могат да го създадат – зърнопроизводителите септември, като се напълнят с продукция, която няма какво да я правят, няма къде да я складират, нямат пари. Могат да докарат комбайните и тракторите пак на жълтите павета и тогава ще разберат каква грешка са направили“, коментира Мехмед Дикме в предаването „12+3“.

Според Дикме никой у нас не бива да се притеснява, че могат да станат катаклизми с пшеницата.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Откриха най-стария известен предшественик на октоподите

Откриха най-стария известен предшественик на октоподите Учените откриха най-стария известен предшественик на октоподите – вкаменелост на около 330 милиона години, намерена в американския щат Монтана, предаде АП. Изследователите стигат до заключението, че древното създание е живяло милиони години по-рано, отколкото се смяташе преди, което означава, че октоподите произхождат преди ерата […]