Нинова: 5 лева за литър олио е спекула, спекулантите ще срещнат силата на държавата

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Нинова: 5 лева за литър олио е спекула, спекулантите ще срещнат силата на държавата

Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула. Производствената цена на литър олио е 2 лева. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лева не е оправдана печалба. Това каза на брифинг след днешното заседание на Министерски съвет вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, съобщи Novini.bg.

Твърдението от днес, че спирането на износа слънчогледовото семе от Украйна и Русия е. една от причините за вдигането на цените е неоснователно. В момента в България има 1 500 000 тона слънчогледово семе, което стига за 4 години и 6 месеца производство на олио, добави тя.

Липса на суровина няма. Собствениците на слънчогледово семе и производителите на олио задържат количества в очакване цените да се вдигнат, заяви Нинова.

В отговор на въпрос не е ли това задържане пазарен принцип, министърът на икономиката посочи:

„Освен пазарен принцип, има държава. Нашата роля е да помогнем на българския народ в този труден момент. Няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни и нощи. От днес задвижваме Комисията за защита на конкуренцията за пълни проверки за картел и монопол. Комисията за защита на потребителите от няколко дни е на проверки. Ще влезем във всеки склад и ще установим какво се случва там. Искаме да кажем на операторите в българската икономика – държавата винаги ще подкрепи белия сектор. Но на онези, които се в момента се опитват да печелят на гърба на българския народ, ще кажа – ще срещнете силата на държавата, няма да позволим в тези тежки времена на кризи да изнудвате българския народ“.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Петър Бояджиев за ФАКТИ: Българското управление няма сили и кураж

Петър Бояджиев за ФАКТИ: Българското управление няма сили и кураж Много теми за коментиране се натрупаха покрай руското варварство в Украйна, много хора в България лъснаха покрай тази ужасна война. Най-много лъсна правителството ни. Въпросът е да определим като какво – като страхливо, като не можещо или като зависимо. Времето […]