Лена Бориславова: Украински гражданин със статут у нас ще получава по 40 лева на ден

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Лена Бориславова: Украински гражданин със статут у нас ще получава по 40 лева на ден

Министрите от кабинета „Петков”, заедно с началника на правителството Лена Бориславова направиха изявление след приключилото заседание на Министерски съвет днес. Финансовата помощ за украинските бежанци беше водеща тема. Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40 лева на ден.

„В днешното заседание на МС ще имаме важни теми за обсъждане. Ще приемем това, което обсъдихме в НС – допълнителни средства за зърнени култури, за да подсигурим до 2023 хляба на българина. Приемаме европейската директива за временна закрила, която беше приета на 4 март и ще даде възможност за бързи процедури за украинските бежанци в България. Ще приемем и помощта от 40 лева на всеки украински гражданин, търсещ закрила, за да сме сигурни, че можем да направим условията за пребиваване добри, включително да им намерим в къс срок работа”, каза Кирил Петков преди заседанието.

„По отношение на украинските граждани, които са принудени да напуснат родината си, България се присъединява към европейската закрила под формата на стартиране на мерките на Директивата за временна закрила. Предоставя се краткосрочна помощ за 3 месеца за украински граждани – в размер на до 40 лева на ден“, каза началникът на кабинета Лена Бориславова.

С тази мярка ще бъде подпомогнат и българският туристически сектор, който в създалата се ситуация може да очаква отлив на туристи. Средства ще получат и хотели, и места за настаняване, решили да приютят украински бежанци, обясни тя.

По думите ѝ България няма да изпраща изтребители към Украйна. Това е решение, зад което застава кабинетът, но не е било обсъждано на днешния министерски съвет.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Украйна забрани износа на захар, сол и месо

Украйна забрани износа на захар, сол и месо Украинското правителство забрани износа на ръж, ечемик, елда, просо, захар, сол и месо до края на годината. Това предадоха Ройтерс и Укринформ, позовавайки се на публикувано постановление на кабинета в Киев. Променени са квотите за продукти, подлежащи на лицензиране, като до нула […]