ООН: Разпределението на ваксините е скандално неравномерно

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

ООН: Разпределението на ваксините е скандално неравномерно

Две години по-късно пандемията от COVID-19 все още не е приключила и може да се проточи допълнително, поради „скандално неравномерното“ разпределение на ваксините. За това предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщава „Франс прес“, цитирано от news.bg.

„Най-трагичният данък, платен по време на пандемията, засяга здравето и живота на милиони хора, с над 446 милиона заразени по света, повече от 6 милиона потвърдени смъртни случая и безброй други, които се борят с влошаване на психичното си здраве“, подчертава той по повод втората годишнина от глобалната здравна криза.

Гутериш посочи, че благодарение на безпрецедентните мерки в областта на общественото здраве и бързото разработване и внедряване на ваксини, в много части на света пандемията е под контрол. Той обаче подчерта, че „би било сериозна грешка да се смята, че пандемията е приключила“.

По думи на шефа на ООН, разпределението на ваксините остава „скандално неравномерно“ и въпреки че ежемесечно се произвеждат 1,5 милиарда дози ваксини, на близо три милиарда души все още не е поставена дори първа доза.

Този неуспех е пряк резултат от политически и бюджетни решения, които дават приоритет на опазването на здравето на хората в богатите страни, пред здравето на хората в бедните страни, отбеляза Гутериш.

Той отправи призив към целия свят за това „да се посветим на прекратяването на тази пандемия и да затворим тази тъжна глава от историята на човечеството веднъж завинаги“.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Димо Гяуров: Всичко зависи от нагласите на Путин

Димо Гяуров: Всичко зависи от нагласите на Путин „Всичко зависи от нагласите на президента Путин, от възможностите на руската армия, дори от времето в Украйна, твърде много разнообразни фактори, които биха могли да се отразят на военните действия“. Това заяви в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ бившият […]