Insider: Образованите масово бягат от Русия, санкциите могат да превърнат страната в нов Иран

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Insider: Образованите масово бягат от Русия, санкциите могат да превърнат страната в нов Иран

„Въпросът не е дали хората искат да напуснат Русия“, каза за Insider Олег Ицхоки, професор по икономика в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

„Въпросът е кога ще го направят – и дали могат. Хората го искат масово, но посолствата са затворени. Затворено за летене е и небетозатворени посолства, затворено небе за летене. Малко хора ще могат да напуснат“, добави той.

„Това е особено важно за образованите, информирани хора.“

След нахлуването на Русия в Украйна миналата западните страни въведоха вълна от санкции, които оставиха Русия изолирана и финансово ограничена. Чуждестранните правителства дори оставиха руснаците физически изолирани: най-малко 33 чуждестранни авиокомпании спряха да летят до Русия, а повечето европейски страни забраниха на руски самолети да влизат в тяхното въздушно пространство.

Така хиляди руснаци избягаха от страната през последната седмица, пише The Telegraph. Повечето от хората, които напускат, са тези, които могат да си го позволят, включително добре образованата средна класа в градовете на Русия. Но страната забрани на своите граждани да напускат с повече от 10 000 долара в брой, в опит да задържи тях и парите им у дома.

Това е проблем, който измъчва Русия от години: „изтичането на мозъци“ от страната е масовата емиграция на високо обучени и високообразовани граждани в нови региони, особено в Югоизточна Азия, Източна Европа и САЩ. До 2019 г. около 2 милиона души са напуснали Русия, откакто на власт е Владимир Путин, като много от тях са предприемачи, творци и учени, сочат данни на Атлантическия съвет, мозъчен тръст по международни въпроси.

Икономисти споделиха пред Insider, че военните действия на Русия срещу Украйна – и последвалите западни санкции – ще влошат този проблем в дългосрочен план. А изтичането на мозъци, заедно с общата изолация, вероятно ще обърнат драстично напредъка на страната от последните години, казаха те.

„В дългосрочен план изтичането на мозъци може да е най-важният проблем за Русия“, каза за Insider Николай Русанов, професор по икономика в Университета на Пенсилвания, запитан за нейното икономическо бъдеще.

Чуждите институции вероятно ще напуснат Русия – и млади, богати хора може да ги последват.

Твърде рано е да се усети влиянието на последните западни санкции върху изтичането на мозъци от Русия, каза Русанов. Но добави, че неизбежно изселването, което започна през последните няколко години, ще се засили.

„Виждахме бавно изтичане на хора през последното десетилетие“, каза той, добавяйки, че това „ще се ускори, особено след като чуждестранни водещи институции прекъснат отношенията си с руските – в сферата на технологии, финанси и др.“.

Русанов и Ицхоки казаха, че младите руснаци, които работят в тези сектори, просто ще последват чуждите представители на бранша извън страната, за да продължат сътрудничеството си, повлияни и от противопоставянето им на войната.

„Образованите хора не обичат да живеят в диктатура с цензура и други ограничения на основните човешки права и това води до изтичане на мозъци“, каза Ицхоки.

Напускането им ще компрометира здравето на руската икономика, каза Русанов.

Изтичането на мозъци „разбира се, ще има изключително негативни последици за човешкия капитал на страната, който движи растежа чрез иновации и създаване“, каза той, добавяйки, че също така „ще намали потреблението, защото това са хората, които извършват големи потребителски разходи“.

Ицхоки каза, че изтичането на мозъци не е „най-остър“ проблем на Русия.

Но това „наистина е катастрофа по много показатели, икономическата е само една от тях“, каза той, добавяйки, че икономиката на страната е по-лоша, отколкото преди 20 години.

„Имаше нулев икономически растеж през последните 12 и повече години и все по-малко възможности за младите хора“, каза той.

„По-младите нямаха възможностите, които хората имаха през първото десетилетие на новия век“.

Ицхоки каза, че естеството на руската инвазия в съседна европейска демократична страна е причината правителствените санкции и напускането на компании да са били така масови, внезапни икатегорични. Това позиционира Русия в „икономическа, политическа, академична, културна и друга изолация от типа, който всъщност не сме виждали“, каза той, добавяйки, че Русия в близко бъдеще може да заприлича на Иран, чиято икономика бе осакатена от западните санкции.

„Това би било невероятно болезнено за обикновените руснаци“, каза Ицхоки.

„Продължителността на тази изолация може да бъде десетилетия“.

Превод и заглавие: ФАКТИ

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Махат всички COVID-ограничения в Румъния

Махат всички COVID-ограничения в Румъния Румъния премахва от днес всички COVID-ограничения. Отпада изискването на зелен сертификат за достъп до институциите и задължението за носене на защитни маски както на закрито, така и на открито, обяви министърът на здравеопазването Александру Рафила, предаде БНР. Отпадат ограниченията в работното време на магазините, в […]