Валентин Николов: Белене е направено така, че да започне с руско гориво. Това няма кой да го позволи

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Валентин Николов: Белене е направено така, че да започне с руско гориво. Това няма кой да го позволи

Европа се държи лицемерно – с едната ръка налага санкции на Путин, с другата купува газ и петрол от Русия. Нито Европа може без руска газ, нито Русия може без европейски пари.

Това заяви икономистът Георги Кадиев в предаването „Още от деня“ на БНТ по темата за предизвикателствата пред енергийната сигурност и покачващите се цени на ток и горива.

„Ако 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй бъде строен ще се захранва с гориво на „Уестингхаус“. Белене е направено така, че да започне с руско гориво. Това обаче няма кой да го разреши в настоящата ситуация. Зависимостта само от един доставчик е много опасна“, Това коментира бившият директор на БЕХ Валентин Николов.

„Въпрос на национална сигурност е да сме енергийно независими“, подчерта Кадиев.

„Ние имаме възможности да получаваме газ и от други места. Технически можем да си позволим вкарване на газ, проблемът е, че нямаме източници. И сега получаваме 1/3 азерски газ, но това е така, защото е такъв договорът“, обясни Николов.

„САЩ ще наложат мораториум върху доставките на руска газ и петрол, Европа ще ги последва със забрана на 50%. Това е последната стъпка преди войната. България има три месеца запаси на петрол и месец на газ. Истинският проблем ще се появи през есента. Той ще засегне цяла Европа“, прогнозира Кадиев.

Николов добави, че компенсации от ЕС ще има. „Ако някой си мисли, че държавата е купила гориво и ще го даде на бензиностанциите, се лъже. Тези 90-дневни, които трябва да имаме, са на фирмите. Те не всички са в България. Това са запаси на ЕС. Когато има криза не е сигурно, че те ще бъдат освободени у нас. Правителството трябва да има план, но никой не знае това. Ние закъсняваме. Трябва да помислим за логистиката“, подчерта Николов.

„Цената на горивата се вдига, защото сме свързани с европейския пазар. Трябва да се взимат мерки. Икономиката ще се задръсти. Правителството трябва да премахне тавана“, даде съвет Кадиев. „В момента правителството има страшно много пари, с които трябва да се компенсира бизнеса“, добави той.

Николов даде съвет на правителството да компенсира бизнеса незабавно, а да не го чака да умре.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Байдън след забраната на вноса на руски петрол: Обикновените американци ще плащат по-скъп бензин

Байдън след забраната на вноса на руски петрол: Обикновените американци ще плащат по-скъп бензин Цените на бензина за обикновените американци ще се повишат заради санкциите срещу Русия, но администрацията на САЩ не може да направи нищо в такава ситуация. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън пред журналисти, цитиран от […]