Шествие в София против домашното насилие

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Шествие в София против домашното насилие

Шествие за правата на жените в София по повод 8-ми март. Мотото е “Против домашното насилие и военните конфликти в целия свят”, съобщи Нова тв.

Всяка трета жена в ЕС е жертва на насилие. За това и шествието започна пред Съдебната палата с искане за промени в Закона за домашното насилие. Според сдружението „Феминистки мобилизации“ така то може да бъде предотвратено. Над 90% от насилените жени са жертви на свои близки – мъже, братя, бащи. На този фон – равенството между мъжете и жените у нас обаче все още не е достигнато. Доказват го и последните данни на КНСБ, според които жените у нас получават с 13% по-ниски заплати от мъжете.

“Средната работна заплата в IT сектора е над 4 хил. лева, но жените в него получават с 22% по-ниска работна заплата. Близо 32% е разликата в заплащането между мъжете и жените в сектори, като финанси и застраховане”, каза Виолета Иванова, ИССИ на КНСБ.

Зад статистиката стоят стереотипите на нацията, анализират от Българския хелзинкски комитет.

“Патриархата не си е отишъл, той се възпроизвежда много активно и поставя и до ден днешен жената вкъщи, до печката, като човека, който е по-подходящ за грижа за децата”, смята Радослав Стоянов от Български хелзинкски комитет.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Европейските държави ще платят за санкциите срещу Русия

Европейските държави ще платят за санкциите срещу Русия Европейските страни ще платят за санкциите срещу Русия. Това обяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от РИА Новости. „САЩ определиха това развитие за европейските граждани. През последните седмици американската администрация взимаше постоянно недружелюбни решения за нашата страна“, обяви Володин. Допълни, […]