Правителственият самолет прибра у нас 68 бежанци от Украйна

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Правителственият самолет прибра у нас 68 бежанци от Украйна

Снощи на Летище София кацна правителственият самолет, който евакуира от Молдова 68 души – българи и украинци, предаде БНТ.

Те бяха изведени от страната, след като приключи посещението на външния ни министър Теодора Генчовска.

Кацналите у нас са предимно майки с малки деца. Те ще бъдат настанени в станцията на Министерството на отбраната в Рибарица, обясни Генчовска.

Някои от евакуираните ще останат в България, търсейки хуманитарен статут, други – ще транзитират към европейски страни като Германия.

От началото на войната в Украйна през Молдова са преминали около половин милион бежанци. За първи път българското правителство отвори нов коридор за спасение. На борда на правителствения самолет се качиха 68 украински граждани, част от които са с български корени, съобщи bTV.

11 месечната Алиса От Одеса тръгна към България само с майка си.

„За децата е много страшно, плашат се, плачат. Много е страшно. Тръгнахме, за да спасим живота на това малко човече“, казва Оля.

Тя се надява в София да отседне при нейни роднини, но Евгения и нейните три деца на 5, на 7 и 16 години ще преминат транзитно през България за Германия.

По-рано вчера министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с молдовдкия си колега Николае Попеску.

За първи път беше лансирана идеята за общи коридори между България, Молдова и Румъния за приемане на бежанци.

Местните власти очакват финансова помощ за релокацията на бежанците, защото една трета от населението на Молдова вече са бежанци. 90 на сто от тях преминават през столицата Кишинев.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Канада изпраща още войски в Латвия

Канада изпраща още войски в Латвия Канада изпраща още 150 войници в Латвия и засилва военното си присъствие в натовски държави от Източна Европа, обяви канадският премиер Джъстин Трюдо. Трюдо не даде подробности как Отава смята да допринесе за укрепването на този фланг на НАТО. Първите канадски войски бяха изпратени […]