НАП: Пуснаха попълнените декларации за доходите

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

НАП: Пуснаха попълнените декларации за доходите

Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица са достъпни в Портала за е-услуги на НАП. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) вече имат достъп до въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем – при отдаване на имот на юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения.

Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, съветват от НАП.

Данъчната кампания за деклариране на доходите на физически лица, получени през 2021 г., приключва на 3 май. В офиса на НАП в Русе от началото на кампанията са получени 3 149 бр. декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ, като от тях най-много са подадени на гишетата в офиса – 1 610 бр., следвани от изпратените по електронен път с ПИК от НАП – 1 238 бр., а с квалифициран електронен подпис са 121 бр. Още 180 клиенти са използвали пощенски услуги, за да изпратят декларациите си. В съпоставка с аналогичния период на миналата година подадените сега декларации са над 2 пъти повече.

На 30 юни изтича и срокът за подаване на годишните данъчни декларации от физическите лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават годишните си данъчни декларации /по чл. 50 ЗДДФЛ/.

Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и ако са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март.

Допълнителна информация за декларирането на доходите може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП: 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Андреев отпадна след близо двучасова битка в Монтерей

Андреев отпадна след близо двучасова битка в Монтерей Адриан Андреев отпадна в първия кръг на „Чалънджър“ турнира в Монтерей след 111 минути на корта срещу Ивън Чжу. Българинът загуби първия сет с 3:6, след което изравни резултата със същия актив, но в третата част отстъпи отново с 3:6, за да […]