След искане на ПГ на ГЕРБ-СДС: КС образува дело за избора на новия председател на КЕВР

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

След искане на ПГ на ГЕРБ-СДС: КС образува дело за избора на новия председател на КЕВР

Конституционният съд образува конституционно дело по искане на народни представители от 47-то Народно събрание за установяване на противоконституционност на решение на парламента от 9 февруари 2022 г. за избиране на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).Това се разбира от съобщение, публикувано на официалния сайт на съда, цитирано от bTV.

Искането е отправено от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Според тях „процедурата по избора на председател на КЕВР е започнала при действието на едни материални предпоставки за изискванията, на които трябва да отговаря кандидатът за председател на КЕВР, а е завършила при други“.
Депутатите припомнят, че преди стартиране на процедурата за избор на председател на КЕВР на 18 януари 2022 г. е внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, като едно от предложенията е за преуреждане на въпроса за стаж в енергетиката. На 27 януари 2022 г., след изтичане на срока за номинации, е приет Законът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Според ГЕРБ-СДС избраният за председател на КЕВР не отговаря на изискванията в закона към момента на номинирането му за длъжността, както и след промяната закона.

От ГЕРБ-СДС посочват, че решението за избор на председател на КЕВР е противоконституционно, защото с приемането му Народното събрание е нарушило принципа на чл. 4, ал. 1 от Конституцията, предвиждащ че страната ни е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната.
„Народните представители са били лишени от възможността да номинират кандидати при условията на новоприетия закон, тъй като срокът за това е изтекъл и по този начин са били лишени и от възможността да участват в осъществяването на държавната политика в областта на регулирането на дейността в енергетиката чрез свои номинации. Нарушен е и принципът на равнопоставеност, защото част от народните представители не са могли да знаят, че условията, на които трябва да отговаря председателят на КЕВР, ще бъдат променени след изтичане на срока за номинации и да предложат кандидати, отговарящи на новите условия“, посочва още от ГЕРБ-СДС в мотивите към искането си до Конституционния съд.

Към момента, с решение на Народното събрание от 9 февруари, председател на КЕВР е Станислав Тодоров, номиниран от „Продължаваме Промяната. Той беше избран с 128 гласа „за“ и 13 „против“, без въздържали се.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Българска боксьорка: Кърмя детето, оставям го край ринга и се качвам обратно (ВИДЕО)

Българска боксьорка: Кърмя детето, оставям го край ринга и се качвам обратно (ВИДЕО) Децата на днешно време обичайно слушат за извинение на хората, които решават да загърмят стария си начин на живот, но не такъв е случаят със Златислава Чуканова, която наскоро стана майка. Тя дори разказва как кърми бебето […]