Ахилесовата пета на Путин. И оръжието на Запада.

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Ахилесовата пета на Путин. И оръжието на Запада.

За пръв път, след като започна войната в Украйна, Русия заплаши, че може да спре доставките на газ за Германия по тръбопровода „Северен поток 1“. Руският вицепремиер Александър Новак каза, че след като срещу Русия били отправени толкова съвършено необосновани обвинения, а Германия е замразила „Северен поток 2“, неговата страна имала право да отговори с огледални мерки. Според Новак в момента Европа употребява 500 милиарда кубически метра газ годишно, а Русия осигурява 40% от това количество.

„Катастрофални последици“

През „Северен поток 1“ преминават 60 милиарда кубика газ годишно. Вицепремиерът заплаши още, че ако на Русия бъдат наложени забрани да продава нефтопродукти, цената на петрола ще скочи и може да достигне до 300 долара за барел. И като доставчик на петрол Русия е главният търговски партньор на Европа, където годишно пристигат 500 милиона тона руски нефт – 30% от консумацията на Стария континент. „Напълно очевидно е, че отказът от руски петрол ще доведе до катастрофални последици на световните пазари“, предупреди още Новак.

Най-големият потребител на руски газ и на руски петрол в Европа е Германия. Тъкмо поради това канцлерът Олаф Шолц засега се въздържа да подкрепи предложенията за налагане на ембарго върху руски енергоносители. Теоретически Европа може да се справи и без руски газ, защото разполага с достатъчно капацитети за доставка на втечнен газ. Не е ясно обаче дали потенциалните доставчици Катар, Австралия и САЩ, както и държавите, които са ключови за преносната мрежа, като Алжир и Норвегия ще съумеят наистина да задоволят търсенето, смятат специалистите от Института на германската икономика.

Да не говорим, че в повечето държави от ЕС (включително и в България) липсват терминали, които могат да поемат втечнен газ. В краткосрочен план страните от Евросъюза не могат изцяло да компенсират доставките от Русия, ако те бъдат спрени по една или друга причина, но чрез бързото изграждане на терминали за втечнен газ тази зависимост може скоро да се преодолее. Още повече, че тези терминали могат да се използват и за „горивото на бъдещето“ – водорода, твърдят експертите от германския институт.

България е прекалено силно зависима

И България вероятно няма да подкрепи ембаргото върху руския газ и петрол, ако бъде внесено такова предложение. Каза го българският министър-председател Кирил Петков в интервю за агенция Ройтерс. „В момента нямаме текущи алтернативи, ние сме твърде зависими. Напълно подкрепяме украинския народ, подкрепихме първия пакет от санкции, дори сме отворени и за други санкции, само тези две санкции би било много трудно за нас да приемем като икономика и като държава“, каза министър-председателят. Петков добави, че в момента България води преговори за доставка на по-големи количества газ от Азербайджан и проучва възможностите за доставки през гръцки пристанища.

Осведомителните агенции припомнят, че САЩ са готови самостоятелно да наложат ембарго върху руските енергоносители, без да изчакват отговора на съюзниците си от ЕС. В подкрепа на такива твърди мерки се изказват дори наблюдатели в Германия, а тя е особено силно зависима от руския енергиен внос.

В своя коментар по темата Мартин Ганзлмайер от обществено-правната медия ARD между другото пише: „Длъжни сме последователно да се откажем от природен газ, въглища и петрол от Русия – и то колкото е възможно по-бързо. В противен случай във военната каса на Путин ще продължат да се вливат по един милиард евро на ден. Казано в прав текст: когато купуваме енергия от Русия, ние финансираме кървавата война на Путин срещу Украйна. (…) Имаме нужда от доста повече втечнен газ, навярно трябва да удължим срока на експлоатация на АЕЦ и на каменовъглените мини. А и да ограничим потреблението на енергия.

Ще са необходими жертви

(…) Енергийните и стопанските експерти казват, че това е възможно, но ще струва на фирмите и на гражданите скъпо, навярно дори много скъпо. Политиката спешно трябва да подготви гражданите, че защитата на свободата иска жертви. Днес се защитава свободата на Украйна. Ние също трябва да дадем своя принос. Възможно е изцяло да се откажем от руска енергия, стига западните държави с общи усилия да запретнат ръкави. Само ако бойкотираме руската енергия, ние ще раним Путин в неговата Ахилесова пета.“

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

ВМРО се отказа от протеста за картините на Майстора заради Украйна

ВМРО се отказа от протеста за картините на Майстора заради Украйна Отказваме се от протеста срещу гаврата с картините на Майстора, за да бъдем полезни на бежанците от Украйна. Отменете изложбата, ако у Вас има останала някаква човечност, апелират от ВМРО. Провеждането на подобно извращение като това събитие, когато през […]