Голямата лъжа на Русия

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Голямата лъжа на Русия

Анализ (публикуван в The Moscow Times) на Антон Шеховцов, украински политолог и публицист, директор на Центъра за демократичен интегритет:

В ранните часове на 24 февруари Руската федерация официално започна пълномащабна инвазия в Украйна. Инвазията последва няколко агресивни и параноични изявления на руския президент Владимир Путин и други представители на руските власти, които решиха да признаят двете „народни републики“ в окупираните от Русия части на Донбас. И все пак нямаше празненства по руските улици — нито за признаването на „републиките“, нито за нахлуването в Украйна.

Кремъл и неговите представители упорито говорят за предполагаемите страдания на етнически руснаци, живеещи в Донбас, за които се твърди, че са били заплашвани от украинските власти. Но обикновените хора в Русия изглежда не се вълнуват от пропагандата на Кремъл. През 2014 г. беше различно. Преобладаващото мнозинство руснаци подкрепиха и празнуваха незаконното анексиране на Крим. Украинският полуостров е бил част от руската имперска митология и идеята за включването на Крим в Русия е беше широко разпространен елемент от руската постсъветска културна продукция. Донбас, от друга страна, никога не е бил част от основната руска имперска митология. Следователно през 2014 г. Кремъл подхрани руското общество с фалшив разказ, че Украйна води война срещу етническото руско население на страната. Това до голяма степен проработи и помогна да убеди поне половината от руското общество, че страната трябва да подкрепи „републиките“, за да защити етническите руснаци там. Но дори през 2014 г. само малка част от руснаците подкрепиха идеята за военна помощ на „републиките“. И днес, осем години след началото на инвазията в Украйна, само малка част от населението все още вярва, че Украйна атакува етнически руснаци. Проблем за Киев е въоръженият сепаратизъм, ползващ се с екзистенциалната военна, икономическа и политическа подкрепа на Москва, а не етническият произход на сепаратистите.

Повечето от украинските военни, които бяха убити, защитавайки страната си от руската агресия, идват от Централна и Източна Украйна, където етническите руснаци представляват значителна част от населението. Ако слушате как украински войници и офицери разговарят помежду си в свободното си време, ще чуете, че много от тях говорят руски. Освен това на последните президентски избори огромното мнозинство от украинците подкрепиха рускоговорящ актьор с еврейски произход – факт, който отрича твърдението, че украинското общество има злоба срещу етническите руснаци или евреите. Веднага след признаването от Путин на „републиките“ за суверенни държави, руската армия открито влезе в „републиките“ под прикритието на миротворци. Тъй като Русия сега е въвлечена в пълномащабна инвазия, тя намира за изключително трудно да убеди руското население в легитимността, спешността или правотата на военните действия срещу Украйна. Нито успява да убеди Запада в същото. Дори лоялни „приятели на Путин“ като Марин льо Пен осъдиха войната на Русия.

Тъй като Кремъл не можеше да убеди нито руското общество, нито западните държави, че Украйна се опитва да потисне „хората на Донбас“, Москва се нуждаеше от Голяма лъжа — лъжа с такъв огромен мащаб, че хората биха намерили психологически трудно да не повярват. Голямата лъжа на Русия е, че Украйна не е била „просто“ насочена към етнически руснаци в Донбас – тя е извършвала геноцид. Путин знае добре колко ужасен е Западът – след като е преживял най-тежките геноциди в съвременната история на европейска земя – от самата идея за етническо прочистване.Tой не се притесняваше да злоупотребява с термина и да обвинява Запада, че си затваря очите за предполагаемите престъпления срещу човечеството в Донбас. Кремъл и „републиките“ се опитват да имитират и фабрикуват доказателства за геноцид. Една от тези имитации беше обявяването на евакуация на цивилни от „републиките“ в Русия на основата на предстоящото нахлуване в „републиките“ от украинската армия.

Историята показва, че Голямата лъжа винаги води до огромна човешка трагедия – и колкото по-голяма е лъжата, толкова по-голяма е трагедията. Още през януари 2022 г. редица руски интелектуалци, академици, актьори, писатели и представители на други професии подписаха писмо, адресирано до руското ръководство, призовавайки Кремъл да избегне нахлуването в Украйна. Авторите на писмото твърдят, че войната, планирана от Кремъл, е „неморална, безотговорна и престъпна“, че властите се опитват да измамят обикновените хора да приемат идеята за „свещена война със Запада“, но именно обикновените хора ще платят „огромна кървава цена“ за войната, която „не може да има нито законни, нито морални цели“. И дори източници, близки до московски официални лица, казаха в частни разговори, че все по-голям брой членове на руското правителство и разузнавателна общност изразяват, сред доверени колеги, сериозни етични и правни опасения относно по-нататъшната инвазия в Украйна, тъй като се страхуват да извършат и да допринесат за военни престъпления и други хуманитарни зверства. Голямата лъжа на Русия е обречена да доведе точно до това. Зверства и човешки страдания, десетки хиляди жертви и стотици хиляди бежанци. И цели поколения руснаци могат да станат съучастници в тези военни престъпления, поставяйки основата на бъдещата вражда, омраза и борби между народите.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Костадин Костадинов: Все повече се притеснявам за Кирил Петков

Костадин Костадинов: Все повече се притеснявам за Кирил Петков Все повече се притеснявам за Кирил Петков. Това, че не знае добре български, го знаем всички, но подозирахме, че поне с чуждите езици е запознат. Това написа във „Фейсбук“ лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Оказа се обаче, че и там нещата […]