ВКП: За 2 от лицата в списъка на премиера няма данни да са извършили престъпления

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

ВКП: За 2 от лицата в списъка на премиера няма данни да са извършили престъпления

За 2 от лицата в списъка на Кирил Петков няма данни да са извършили престъпления. Това обявиха от Върховната касационна прокуратура в съобщение, изпратено до медиите. МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП са изпратили материали, касаещи, както посочената в публикациите информация, така също и материали за предприемани действия от страна на съответния орган на изпълнителната власт по отношение на цитираните в част от публикациите лица.

След извършен анализ на предостaвената информация се установи, че по отношение на 8 от посочените от премиера лица МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП не разполагат с данни, свързани с описаното в публично достъпните източници.

За 2 от тези 8 лица не е предоставена каквато и да е информация за евентуално извършени престъпления от общ характер. По същество това означава, че до момента на изпращане на материалите органите на изпълнителната власт не са констатирали, в съответствие със законовите си правомощия, данни за извършени престъпления и/или нарушения, които да бъдат предоставени на Прокуратурата с оглед осъществяване на конституционно установените ѝ правомощия, пишат от Прокуратурата.

За останалите 11 от лицата са изпратени материали, които евентуално биха били съотносими със изложеното в предоставените от министър-председателя Кирил Петков медийните публикации.

Ето и цялото съобщение на Прокуратурата:

Във Върховна касационна прокуратура е получена изисканата информация от органите на изпълнителната власт във връзка с извършванa проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ относно предоставените от премиера Кирил Петков медийни публикации в обем от 588 страници, съдържащи твърдения за евентуално извършени престъпления по смисъла на Наказателния кодекс от 19 лица.

МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП са изпратили материали, касаещи, както посочената в публикациите информация, така също и материали за предприемани действия от страна на съответния орган на изпълнителната власт по отношение на цитираните в част от публикациите лица.

След извършен анализ на предостaвената информация се установи, че по отношение на 8 от посочените от премиера г-н Кирил Петков лица МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП не разполагат с данни, свързани с описаното в публично достъпните източници.

За 2 от тези 8 лица не е предоставена каквато и да е информация за евентуално извършени престъпления от общ характер. По същество това означава, че до момента на изпращане на материалите органите на изпълнителната власт не са констатирали, в съответствие със законовите си правомощия, данни за извършени престъпления и/или нарушения, които да бъдат предоставени на Прокуратурата с оглед осъществяване на конституционно установените ѝ правомощия.

За останалите 11 от лицата са изпратени материали, които евентуално биха били съотносими със изложеното в предоставените от министър-председателя Кирил Петков медийните публикации.

По отношение на всички 19 лица е направена допълнителна справка в ПРБ за извършвани проверки по реда на чл. 145 от ЗСВ, приключени или водени досъдебни производства.

Медийни публикации, предоставени от г-н Кирил Петков, по отношение на осемте лица, посочени по-горе, въпреки липсата на получени данни от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, са изпратени на компетентните прокуратури с оглед извършване на преценка налице ли са данни за евентуално извършени престъпления от общ характер.

По отношение на Н.П., бивш изпълнителен директор на „Булгаргаз“, днес, 08.03.2022 г., събраните материали, ведно с журналистическите статии, са изпратени в Софийска градска прокуратура (СГП), която многократно е информирала българската общественост, че същият е разпитван в качеството на свидетел по наблюдавано от СГП досъдебно производство със сходен предмет на този в предоставените публикации, свързани с него.

Постъпилата във ВКП информация ще бъде поетапно окомплектована и изпращана на съответните компетентни прокуратури.

ПРБ напомня, че съгласно конституционните разпоредби, изключителна компетентност на органите на изпълнителната власт e разкриването на престъпления. Основно задължение на Прокуратурата на Република България е повдигане на обвинения след своевременното ѝ уведомяване за събрани достатъчно данни за извършено престъпление, така също и поддържане на обвинителната теза в съда.

Борбата с престъпността е отговорност на голям кръг от органи, както на изпълнителната, така и на съдебната власт. Евентуални действия или бездействия от компетентност на изпълнителната власт или други власти няма как да бъдат вменени на Прокуратурата, която, както бе посочено по-горе, има други правомощия, конкретно регламентирани в Конституцията и законите на Република България.

За всички последващи действия в хода на проверката българската общественост ще бъде своевременно информирана.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Астън Вила купува за 33 милиона паунда футболист от Барса

Астън Вила купува за 33 милиона паунда футболист от Барса Мениджърът на Астън Вила Стивън Джерард потвърди, че клубът иска да подпише постоянен договор с бразилеца Филипе Коутиньо през лятото. Джерард привлече бившия футболист на Ливърпул през януарския трансферен прозорец с контракт за шест месеца под наем от Барселона. В […]