Експерт каза кога цената на природния газ ще скочи драстично

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Експерт каза кога цената на природния газ ще скочи драстично

Ще има сериозно увеличение в цената на природния газ от април. Това прогнозира в ефира на „Твоят ден” енергийният експерт Еленко Божков. По думите му причината е, че 70% от цената, по която „Булгаргаз” определя своите цени се прави на база на борсовите такива в Европа, които също се покачиха.

„Необходимо е вземането на незабавен пакет от мерки. Сред тях трябва да е спешно търсене на възможности за доставка на втечнен газ от Алжир например. Незабавно суспендиране на търговията с въглеродни емисионни квоти също. Границата, която се даде за цена на природния газ в световен мащаб от 2500 долара вече е мината. Затруднена е и ситуацията с електроенергията. На борсата ТЕЦ-Варна вчера продаде 25 мегавата за три месеца за 980 лева. Вчера същите продадоха енергия за 650 лева по дългосрочни договори. В същото време на пазара ден напред цената вече е 840 лева”, обясни той.

Според Еленко Божков няма да има покачване в цените след падането на мораториума, ако управляващите се вслушат в мнението на експертите.

„Задължително е да се увеличи делът на електрическа енергия от АЕЦ „Козлодуй”, така ще се компенсират нарастващите цени на различни мрежови услуги”, добави той.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

България посреща най-голямата бежанска вълна в историята си

България посреща най-голямата бежанска вълна в историята си България посреща най-голямата бежанска вълна в историята си. Страната е заделила 50 милиона лева за украинците, които стават все повече. Тези пари бързо ще се изпарят. Но искат ли въобще бежанците да останат в България? България посреща най-голямата бежанска вълна в своята […]