Трябва незабавно да преминем към План Б – отопление на електроенергия

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Трябва незабавно да преминем към План Б – отопление на електроенергия

Илиян Василев, енергиен експерт и анализатор:

„Обяснението на Кирил Петков, че сме толкова зависими от Русия, че не можем да спрем вноса на природен газ от нея е двойна щета – и като морал, и като цени – свръхразходи. Трябва незабавно да преминем към план Б – отопление на електроенергия и ограничим рязко потреблението си на природен газ, като преминем към отопление на електроенергия. Вината за високата степен на зависимост от Русия е на поредица правителства през Първанов-Станишев до Борисов и Радев, не може да бъде преодоляна по друг начин.

Причините за план Б, да действаме при рязък спад на потреблението на природен газ, са много, но две са най-важните.

Първата е цената – при тези цени пазарът се разрушава. В договорите няма тавани на цени и „Газпром“ не предлагат такъв. Потребителите няма да ги плащат, а да плащаме на „Газпром“ от държавната хазна е глупост. 3000+ лева за МВтч не е цена, която трябва да се плаща.

Дали правителството го каже или не, потреблението на електроенергия ще нарасне и ще изисква всички генериращи мощности и/или ограничаване на износа. Да припомня, че „странно“ цените на въглеродните емисии спаднаха рязко, въпреки по-голямото търсене, което за пореден път доказва, че финансовите спекуланти са били основният им двигател и „ръчните“ намеси на ЕК. Тоест когато големите държави имат проблем с емисиите, те намират начин да ги свалят. Толкова за пазарния им характер.

Втората причина за ограничаването на природния газ е войната в Украйна и неизбежните геостратегически мотиви, защото покупката на нефт и газ от Русия, кредитира Путин и финансира войната. Така ставаме пряко отговорни за разрушенията и убитите, за бежанските вълни.

Тази историческа отговорност нито можем, нито трябва да понесем, защото един ден управляващите ще отговарят и пред историята и пред народа“.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ген. Попов коментира прелитането на американски бомбардировачи над България

Ген. Попов коментира прелитането на американски бомбардировачи над България Прелитането на американски ядрени бомбардировачи над България „не е стандартна мисия и ние не сме виждали такава от много, много, много, много години назад. Това е една ескалация на напрежение. Виждате какво става в Украйна. Нима Путин ще подпише договор със […]