Бракували сме 230 хиляди ваксини

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Бракували сме 230 хиляди ваксини

България ще купи нови 4 млн. дози ваксини срещу COVID-19 на Pfizer и по 10 хил. от Moderna, Sanofi и Valneva. Няма да има нови заявки за еднодозовата на Janssen, съобщават от Bulgaria ON AIR

За месец и половина първа игла са си сложили близо 32 хил. пенсионери.

Почти 230 хил. ваксини срещу COVID-19 са били бракувани през миналата година заради изтекъл срок на годност или по други причини. Това стана ясно от отговор на здравния министър проф. Асена Сербезова до лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

189 589 от изхвърлените дози са произведени от AstraZeneca. Интересът към тази ваксина се загуби още през март миналата година, когато зачестиха публикации, че поставянето ѝ предизвиква тромбози.
Впоследствие те бяха опровергани от учените, но междувременно тогавашният премиер Бойко Борисов беше забранил поставянето на тази ваксина. Много държави в ЕС пък я премахнаха от ваксинационните си календари.

25 хил. дози са бракувани от Pfizer, 13 хил. от Moderna и само 715 от еднодозовата ваксина на Janssen.

В същото време за 2021 г. България е дарила 802 550 ваксини. Над 300 хил. от тях са предоставени в Босна и Херцеговина, 270 хил. – в Бангладеш, 172 хил. – в Бутан и 52 хил. – в Република Северна Македония.
Данните на здравното министерство показват, че от всички над 8 млн. дози, които страната е получила, 12% не са били използвани.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Първан Симеонов: Времето показа, че Петков правилно отстрани Янев

Първан Симеонов: Времето показа, че Петков правилно отстрани Янев Времето показа, че отстраняването на Стефан Янев е правилен ход на министър-председателя. Това каза Първан Симеонов, изп. директор на „Галъп интернешънъл болкан“, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ . „Разбира се, най-логичното би било, когато съществуват във […]