Киев: Абсурдни са твърденията на Русия, че Украйна разработва биологично оръжие

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Киев: Абсурдни са твърденията на Русия, че Украйна разработва биологично оръжие

Министерството на външните работи на Украйна определи като провокация изявленията на Русия, че Киев се занимава със създаване на биологическо оръжие, предаде агенция „Униан“.

Руската федерация продължава да разпространява дезинформация за оръжия за масово поразяване в Украйна, отбелязват от министерството.

„След редица абсурдни изявления на руски длъжностни лица, че уж в страната ни е създадена „мръсна“ ядрена бомба, руската дезинформационна машина превключи на тема биологично оръжие.“ – се казва в позиция на украинското външно ведомство.

В изявлението се подчертава, че украинското министерство на здравеопазването е опровергало разпространяваните от руска пропагандни канали фейк информации за „екстрено почистване на следи от военно-биологична програма, която се финансира от американското министерство на отбраната“ и „унищожаване на особено опасни патогени“. Здравното министерство посочва още, че на украинска територия няма американски лаборатории.

„Всички лаборатории в Украйна изпълняват единствено стандартни функции – индикиране и идентифициране на причинители на инфекциозни болести със значителен епидемичен потенциал и/или международно значение, и подлежащи на регулация в съответствие с межународните медико-санитарни правила.“ – отбелязват здравните власти.

„Въоръженната агресия на Руската федерация значително отслаби националната система за биологична защита в Украйна. Завземайки украински научно-изследователски институти и институции с практически функции със санитарно-епидемиологичен профил на територията на временно окупирания Крим и на временно окупираните територии в Донецка и Луганска област, Русия съзнателно игнорира изискванията за предоставяне на информация за състоянието и местонахождението на патогените, които са съхранявани в тези обекти и са използвани при създаването на васини и за диагностични цели за украинското население.“ – подчертава украинската страна.

„В този контекст всички опити на Русия да завземе биологични материали са крайно опасни и могат да представляват заплаха, както за сигурността ни, така и за сигурността на цяла Европа.“ – предупреждава украинското външно министерство.

В заключение Украйна призовава международната общност да окаже натиск срещу Русия да спазва международните си ангажименти и конкретно тези, които са свързани с Конвенцията за забрана на биологичните оръжия, и да не създава допълнителни рискове за сигурността, свързани с биологични агенти.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Най-важните партньори на Русия по отношение на износа на петрол

Най-важните партньори на Русия по отношение на износа на петрол На 6 март американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че страната, заедно с европейските партньори обмислят забрана за внос на руски петрол. Колко силно би ударила руската икономика забраната въпросните държави да внасят петрол? Най-новите данни на UN Comtrade, комбинираният […]