Областната управа на София със становище за Паметника на съветската армия

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Областната управа на София със становище за Паметника на съветската армия

Монументът „Паметник на съветската армия“ е държавна собственост, съобщават в становище от Областната администрация на София област, цитирани от Dariknews.bg. В България хитлерофашистките войски са прогонени от Трети Украински фронт, който преди това освобождава украинския юг, Молдова и през Румъния навлиза на наша територия. Монументът изразява почит към паметта на войниците от различни етноси – руснаци, украинци, беларуси, балтийските нации и др., пише в съобщението.

Княжевската градина, в която е разположен монументът, е собственост на Столичната община. С оглед на това предпазните мерки, свързани с ограничаване на достъпа до монумента, както и забраната за провеждане на мероприятия от всякакъв вид, използването на фойерверки, илюминации, влизането на тежка техника, използването на вибрационни машини и други дейности около монумента, следва да бъдат извършени от собственика на земята – Столична община, се посочва в съобщението.

Следва да се има предвид, че съгласно чл. 14 от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация, страните имат задължение да се консултират относно предприемането на мерки, касаещи подобни обекти, намиращи се на територията на двете държави. Докато е в сила този договор, същият е с приоритет пред вътрешното ни законодателство, посочват от администрацията.

Областната администрация на област София е изпълнила предписанието, дадено със заповед на директора на Дирекция „Общински строителен контрол“ за изготвяне на конструктивна експертиза, отразяваща състоянието на монумента, пише още в съобщението.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Президентът ще посети Института по роботика при БАН

Президентът ще посети Института по роботика при БАН От 15.00 часа президентът Румен Радев ще посети Института по роботика на Българската академия на науките, където ще се запознае на място с изградения по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г. Център за компетентност „Квантови комуникации и интелигентни […]