САЩ нито пречат, или блокират, или обезкуражават Полша да прати изтребители на Украйна

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

САЩ нито пречат, или блокират, или обезкуражават Полша да прати изтребители на Украйна

САЩ нито пречат, или блокират, или обезкуражават Полша да прати изтребители от съветско време на Украйна. Това заяви на редовния си брифинг говорителката на Белия дом Джен Саки, предадоха канадската медия „Глоубъл нюз“ и американската медия Пи Би Ес.

„Ние работим с Полша над този въпрос и се консултираме по този повод с останалите наши съюзници от НАТО. Това е суверенно решение, което ще трябва да вземе Полша. Ние никак не възразяваме срещу това Полша да предаде на Украйна самолети“, заяви Саки.

Тя обаче допълни, че в тази връзка съществуват редица трудни практически въпроси, касаещи как тази техника ще може да бъде доставена на Украйна, откъде ще излетят самолетите, къде ще се приземят те и ако самолетите излетят от авиобаза в Полша, която е и авиобаза на НАТО, дали това ще е обстоятелство, създаващо заплаха. „Полша е суверенна страна, те взимат своите собствени решения. Нещата не са толкова лесни, като да можеш просто да преместиш самолетите“, допълни Саки.

От своя страна говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че американското военно ведомство заедно с други министерства обсъжда в това число и въпроса дали ще могат САЩ да предоставят на свои съюзници, като Полша, нови самолети в замяна на стари съветски, които биха могли да бъдат пратени в Украйна. Кърби каза, че засега не е взето никакво решение в САЩ. Дори от полска страна не е взето никакво решение, добави той.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Два американски бомбардировача прелетяха над България

Два американски бомбардировача прелетяха над България Два американски стратегически бомбардировача B-52 „Стратофортрес“ са направили обиколка на българското небе в късните следобедни часове на днешния ден, показват данни от платформата за следене на самолети Flightradar24, цитирани от bTV. Машините, едната от които е с позивна „Горгон12“, са излетели от Великобритания. Минали […]