Петков пред Ройтерс: Може да искаме изключение от санкциите на ЕС за вноса на руски газ и петрол

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Петков пред Ройтерс: Може да искаме изключение от санкциите на ЕС за вноса на руски газ и петрол

България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на нейната инвазия в Украйна, но вероятно ще търси изключение от евентуална забрана на вноса на руски природен газ и петрол, ако такова предложение бъде внесено. Това казва премиерът Кирил Петков в интервю за агенция Ройтерс, цитиран от Нова тв.

Членка на ЕС и НАТО, България е почти изцяло зависима от доставките на газ от руския Газпром, докато единствената ѝ петролна рафинерия, собственост на руския ЛУКОЙЛ, осигурява над 60% от използваното гориво в страната. САЩ обмислят продължение на санкциите срещу Русия със забрана на вноса на руски петрол в страната, съобщава още медията.

Германия, най-големият купувач на руски суров петрол, вече отхвърли идеята за забрана на вноса на петрол – позиция, подкрепена и от българския премиер Кирил Петков. „България би подкрепила всякакви мерки, защото ние наистина сме против войната, но за тези две – вносът на нефт и газ, може би ще поискаме изключение. Нямаме текущи алтернативи в момента, ние сме твърде зависими“, казва Петков.

„Ние напълно подкрепяме украинския народ, подкрепихме първия пакет от санкции, дори сме отворени и за други санкции, само тези две санкции би било много трудно за нас да приемем като икономика и като държава”, допълва българският премиер. Неговото центристко коалиционно правителство също ще започне внос на 1,5 милиона тона пшеница, за да осигури хранителните си доставки до реколтата следващата година и да избегне рискове, които могат да възникнат от евентуални аварии в атомни електроцентрали в Украйна.

В интервюто Петков допълва, че България засега се придържа към целта си да се присъедини към еврозоната от януари 2024 г. Инфлацията в страната ще остане до голяма степен в съответствие с тази в страните от еврозоната. „България има валутен борд, така че по някакъв начин вече сме в еврозоната, нищо не се променя за нас. Нямаме отделна парична политика… Нашата инфлация ще бъде доста наравно с европейската инфлация”, допълва българският премиер в интервюто си пред Ройтерс.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Над 900 населени места в Украйна са без електричество, достъп до вода и отопление

Над 900 населени места в Украйна са без електричество, достъп до вода и отопление Над 900 населени места в Украйна са без електричество, достъп до вода и отопление заради атаки на руски сили, предаде Ройтерс, като се позова на Михайло Подоляк – съветник на украинския президент. По думите му руските […]