Къде са безаналоговите оръжия на Путин?

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Къде са безаналоговите оръжия на Путин?

От години слушаме руската пропаганда, че Русия има най-добрите оръжия в света, модернизира армията си и създава безаналогови изтребители и ракети. А в Украйна виждаме съвсем различна картина: ридаещи руски войници, на които украинците са им позволили да се чуят с майка си по телефона; мародерстващи огладнели руски солдати; и затънали в калта руски танкове без гориво. И логично се питаме – къде са безаналоговите оръжия на Путин?

Ако в руската пропаганда имаше доза истина, то за три дни армията трябваше вече да е в Киев и да е развяла своето знаме на Майдана. На хартия тя е много по-добре подготвена от украинската, значително я превъзхожда по численост и техника. За близо две седмици война в Украйна обаче руските нашественици имат сериозни успехи само в избиването на невъоръжени жени и деца.

На какво се дължи бавният напредък на руската армия? Първата и основна грешка, която допусна Русия при нахлуването в Украйна на 24 февруари, беше схващането, че няма да срещне никакъв отпор и за три дни ще превземе страната. Кремъл вярваше, че няма да срещне съпротива, а цветя. Преди 2014 г. огромна част от Украйна, която беше част от СССР, виждаше в лицето на Москва свой приятел. След анексирането на Крим обаче Путин настрои украинското население срещу себе си, а пълномащабната инвазия не остави друг избор на цялото украинско население, освен да се сражава яростно за своята свобода и независимост. С непредизвиканата агресия Кремъл настрои не само украинците срещу себе си, но и целия свят, което може да се види от огромния брой чуждестранни доброволци, които отиват в Украйна да се сражават срещу руската орда. Докато в руската армия е налице нисък боен дух, в украинската всеки един войник осъзнава, че се бие за съществуването на Украйна като държава.

Втората голяма грешка на руската армия е нейната неподготвеност. Още в първите дни на инвазията в Украйна Русия привърши горивото, а военнослужещите ядат храна с изтекъл срок на годност. Някои от пленените руски войници разказаха, че са били в пълно неведение каква задача са получили от военното командване, което е скрило от тях факта, че всъщност нападат Украйна, а не провеждат учение. Руската военна техника е зле поддържана, няма я модерната армия. На украинска земя не виждаме безаналогови и високотехнологични оръжия, а една неспособна армия.

Липсата на планиране и подходът „карайте направо, пък да видим какво ще стане”, изведе на преден план предизвикателствата, пред които се изправи Русия във воденето на война срещу една мотивирана украинска армия. Руската армия избра подход, към който е прибягвала много пъти, включително в Чечения и Сирия: използване на безразборна артилерия и въздушни бомбардировки за унищожаване на градски райони и цивилно население. Умишленото нападение срещу цивилни и унищожаването на градове има за цел да отслаби морала на населението в опит да подкопае волята за съпротива. В същото време Кремъл се стреми да гарантира, че контролира информационните потоци в Русия. Кремъл увеличи контрола си върху местните медии, за да гарантира, че държавният наратив е доминиращ, опитвайки се да предотврати антивоенните протести, застрашаващи вътрешната стабилност. През 2022 г. обаче Русия не може да скрие военните престъпления, които извършва срещу цивилното население в Украйна, защото всеки ден има нови и нови доказателства.

Светът вижда, че руската армия е успешна само в нападенията си срещу цивилни невъоръжени граждани. Не виждаме само безаналоговата армия на Путин.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Киев: Абсурдни са твърденията на Русия, че Украйна разработва биологично оръжие

Киев: Абсурдни са твърденията на Русия, че Украйна разработва биологично оръжие Министерството на външните работи на Украйна определи като провокация изявленията на Русия, че Киев се занимава със създаване на биологическо оръжие, предаде агенция „Униан“. Руската федерация продължава да разпространява дезинформация за оръжия за масово поразяване в Украйна, отбелязват от […]