Васил Данов за ФАКТИ: Руският провал е очевиден. Сега ще преминат към терористични операции срещу цивилно население

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Васил Данов за ФАКТИ: Руският провал е очевиден. Сега ще преминат към терористични операции срещу цивилно население

Вече 12 дни Русия агресира над суверенна Украйна и населението ѝ и засега изгледи за край на това безумие няма. И това е така, защото руската страна предявява неизпълними искания към нападнатата от нея съседна държава.

Относно това какво обобщение можем да направим на 12-тия ден от руската агресия над Украйна, която спокойно може да бъде наречена и абсолютно варварство над обикновени украински граждани и граждански обекти в украинската държава, от ФАКТИ разговаряхме с Васил Данов.

Васил Данов е капитан I ранг о. р., член на Атлантическия съвет. Той е завършил военна журналистка в украинския град Лвов и е магистър по политология от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Интервюто ни с него четете в следващите редове:

– Г-н Данов, 12-ти ден руска военна агресия в Украйна. Как можем да обобщим?

– И други хора го казаха – провален блицкриг. Той просто не се състоя. Плановете са били за няколко дни да бъде осъществено мълниеносно разсичане на украинската държава с операция за ослепяване на противовъздушната отбрана на Украйна, унищожаване на летища и т.н. Всичко това не се състоя главно поради отличната подготовка на украинските въоръжени сили и най-вече поради високия дух и на въоръжените сили, и на войните от териториалната отбрана на страната, и въобще на цялото население на Украйна, което активно подпомагаше и продължава да подпомага военнослужещите. Руският провал е очевиден и сега се преминава към терористични операции срещу цивилното население, унищожаване на инфраструктурата и сриване на Украйна до размерите на сриването на Сирия, където войските на Путин участваха активно.

– И стреляне на посоки?

– И стреляне на посоки, разбира се, но все пак това е по-скоро планомерно унищожаване на промишлени обекти, на инфраструктура, на важни за страната и населението обекти като например електростанции – не ядрени, а ВЕЦ и ТЕЦ. Унищожават се обекти от икономиката, които допринасят за населението топлина, електричество и други граждански благини. Съсипват се също така пътища и всякакви други обекти, като мостове например. Оценките на икономисти са, че нанесените щети на украинската държава засега са за около 300 милиарда долара. С оглед и това, следвоенното възстановяване на Украйна ще трае може би десетилетия. Това е целта на всеки агресор, така постъпиха руснаците и преди 25-30 години в Чечня, когато чеченският народ се беше вдигнал срещу Руската федерация и искаше тя да напусне територията им. Бяха пратени федерални войски, които сринаха Грозни и избиха десетки хиляди чеченци.

– Пред Българското национално радио казахте, че очаквате Владимир Путин да бъде свален от власт в Русия. Кой обаче може да стори това?

– Засега единствените, които могат да го свалят, са генералитетът, въоръжените сили, руската армия като цяло. Това са хората, които биха могли да го свалят. Близкият му кръг от КГБ едва ли ще рискува собствения си живот, за да унищожи златната кокошка, която вече 20 години му дава в ръцете богатствата на Русия. Путин превърна някакви майори и подполковници от КГБ в нечувани и невиждани милиардери, по-богати и от американските.

– Само свалянето на диктатора Путин ли може да сложи край на войната?

– Не, има и други фактори. Като например умората на руските войски в Украйна, слабата им подготовка, лошото командване. Струва ми се, че освен лошо командване, има и нежелание руските войници да бъдат хвърляни в решителни операции, защото се оказа, че те не са подготвени, а и командирите им някак не горят от желание да жертват себе си и своите войници за една бърза победа. Затова и се преминава към по-подлия вариант – стрелба по граждански цели, убийства на цивилни люде – деца, жени, старци, тези, които са останали в жилищата си, и поетапно сриване на квартали – един по един, от големите украински градове.

– В своята ярост, ако остане на власт още известно време, може ли Путин да отвори и други фронтове, конкретно война срещу натовски държави?

– Мисля, че не биха посмели. Всички ние, натовските държави дадохме достатъчно ясен сигнал, че ще бъде спазен стриктно Член 5 от Вашингтонския договор и агресорът ще получи сериозен удар по муцуната.

Още повече, 16 000 доброволци от Чуждестранния легион вече се сражават на украинска земя и същевременно с това порасна и броят на свалените руски самолети и хеликоптери, и броят на загиналите руски войници. Тоест с времето украинските сили ще нарастват именно поради притока на доброволци от всички европейски страни към справедливата украинска кауза.

– В България имаме нов министър на отбраната – Драгомир Заков, който засега някак се спотайва по въпроса за необходимостта от многонационални натовски войски у нас. Необходими ли са ни те в момента според Вас?

– Определено. Атлантическият съвет преди повече от 2 седмици излезе с едно от многото си послания по този въпрос. А именно, че ние сме в „уникална ситуация“ – в момента сме най-зле въоръжени и най-зле подготвени, въобще сме най-слабият откъм военни способности член на НАТО и в същото време отказваме да приемем компонент от Силите за бързо реагиране на НАТО. А страни с много по-големи икономически и бойни възможности от нас – като Полша и Румъния, вече приеха и щабове, и войски, и продължават да ги приемат, докато ние стоим като един несигурен, несериозен и недостатъчно коректен съюзник, който прави дупка в общия фронт на подготовката за отбрана срещу Путин.

Новият министър на отбраната има възможност да поправи грешката на Стефан Янев като заяви желание и намерение да създаде възможности за разполагане и на сухопътен компонент, и поне на една ескадрила. На военноморската база в Бургас се говори да се разположат натовски кораби. Ние настояваме отдавна за това. Заков има възможност да направи споменатите неща. Ако не направи необходимото, той ще се присъедини към лагера на Румен Радев, Стефан Янев и на останалите скрити или явни путинисти, които се опитват да ни лъжат, че можем да бъдем приятели с Путин, оставайки член на НАТО и ползвайки облагите от членството си в Европейския съюз и НАТО.

– Споменахте ексадрилата и корабите. От какво друго имаме нужда, освен тях и силното натовско присъствие като човешки ресурс?

– Другото трябва да си го купуваме вече. Закъснели сме. Това са триизмерни радари, зенитни системи Пейтриът или други, които да допълнят остарелите съветски ракети, с които пазим небето си. Задачите по превъоръжаване на българската армия са вписани в плановете на Министерството на отбраната, но не се изпълняват.

У нас на първо време трябва да дойдат една или две бойни батальонни групи с натовски военнослужещи, които да ни поставят в равностойно положение с другите съюзници от Източна Европа, които недвусмислено заявиха, че няма да приемат диктата Путин. А именно, че няма как НАТО да бъде върнато към границите си от 1997 година и ние отново да се окажем самотни, фиктивно неутрални и беззащитна жертва за всеки агресор, който пожелае да ни „освободи“ от нещо си, а всъщност от самите нас.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Путин е разположил в Украйна почти сто процента от силите, които преди инвазията бяха до границите й

Путин е разположил в Украйна почти сто процента от силите, които преди инвазията бяха до границите й Руският президент Владимир Путин е разположил в Украйна почти сто процента от силите, които преди инвазията бе струпал близо до границите ѝ, заяви днес американски служител в сферата на сигурността, предаде Ройтерс. „Това […]