Областният управител на София: „Бели Искър“ е с приоритет за ремонт

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Областният управител на София: „Бели Искър“ е с приоритет за ремонт

Язовир „Бели Искър“ е част от проблема, бе изнесена информация от Корнелия Нинова, че като цяло всички язовири са в лошо състояние. 2018 година са били дадени половин милиард лева за ремонт на язовири, трябвало е да се ремонтират 267, сред които и „Бели Искър“. Ремонтирани са само 11 язовира. „Бели Искър е строен от 1939 година до 1945 година. Технологиите не отговарят на съвременните стандарти, трябва да се направи обследване на стената, проектиране и спешен ремонт. Три от секторите са компрометирани и се нуждаят от спешен ремонт. Стената може да издържи, но ремонтът трябва да стартира незабавно. Отправих запитване към премиера, получих отговор от неговия съветник, чакам добри новини, защото „Бели Искър“ е приоритет“, каза в „Денят на живо с Наделина Анева“ по NOVA NEWS инж. Иван Иванов, областен управител на Област София.

„Аз отговарям за стената, но нямам ресурс да осигуря този ремонт. Язовирът осигурява 25% от водоснабдяването на София, но и на Самоков и околните населени места. Най-обезпокоени са хората в Самоков и околните селища. Ако стане нещо с тази стена, според експерти Самоков ще бъде залят от вълна 1,60 – 1,80 м. В момента язовира се държи на половин капацитет с цел да се намали напора върху стената. Не е нужно да се източва. Първата рехабилитация е от 2008 година, оттогава са се провеждали само съвещания, без да се свърши фактическа работа.

Относно въпросът с бягащите от военния конфликт в Украйна хора областният управител увери, че вече е стартиран процес по организация за приемане на бежанци от Украйна, съставени са Оперативен щаб и Кординационен център.

„В тясно взаимодействие сме с Министерски съвет и всички свързани ведомства. Проучваме колко бежанци могат да бъдат приети, разчитаме и на частния бизнес, като трябва битовите условия да са добри. Хората трябва да получат покрив над главата си, топла храна, училище за децата, поради което се изисква известно време това да се осигури“, подчерта инж. Иванов.

„Не е ясно и колко дълго ще останат те у нас. Всичко зависи от много фактори, как ще завърши войната, как ще се формира държавата след това, разрушенията“, добави той.

За самия военен конфликта в Украйна инж. Иван Иванов заяви, че трябва да следваме политиката на НАТО, след като сме член на Алианса.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Москва ще приеме украински бежанци в Русия

Москва ще приеме украински бежанци в Русия Москва заяви, че ще осигури коридори за жителите на двата най-големи града на Украйна – Киев и Харков, за да избягат в Русия и Беларус, ход, който Украйна нарече „неморален трик“, използващ страданията на цивилните граждани заради руските бомбардировки, предава „Ройтерс“ Руска и […]