Турция строи свой собствен боен самолет

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Турция строи свой собствен боен самолет

Турция си сътрудничи с британската компания Ролс-Ройс за производството на двигателя на първия турски боен самолет, съобщи ръководителят на Управлението за отбранителна промишленост Исмаил Демир в предаване за СиЕнЕн-Тюрк.

Националният боен самолет на Турция е отдавна разработван проект за създаването на изтребител от пето поколение с характеристики, подобни на тези нa F-35 Lightning II на Локхийд Мартин. Самолетът се разработва от местната отбранителна промишленост, а главен изпълнител е компанията TAI (Турска аерокосмическа индустрия).

Демир посочи Ролс-Ройс като алтернатива за двигателите за самолетите на американския двигател F-110 на Дженерал Илектрик. Той добави, че турската страна първоначално е имала известни безпокойства във връзка с двигателите на Ролс-Ройс, но компанията ги е разсеяла при проведените разговори.

„Работата започна“, добави Демир, цитиран от „Дейли сабах“.

Очаква се националният боен самолет на Турция да излезе от хангара през 2023 г., да осъществи първия си пробен полет през 2025-2026 г. и да бъде включен към инвентара на турските въоръжени сили през 2029 г.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Германия няма сама да се откаже от руските доставки

Германия няма сама да се откаже от руските доставки Германия, заедно със своите западни партньори, обмисля различни варианти за въздействие над руската държава. Това обяви германският финансов министър Кристиан Линднер в Берлин, съобщи ТАСС. „Правителството настоява да не прекратяваме вноса на руски нефт и газ по собствена инициатива. Препоръчително е […]