Войната в Украйна: как армията на Русия си пречи сама

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Войната в Украйна: как армията на Русия си пречи сама

Очевидно руските части напредват в Украйна значително по-бавно, отколкото очакваха експерти и наблюдатели. На какво се дължи това? Германската обществено-правна телевизия ZDF посочва няколко възможни причини в своя онлайн публикация, озаглавена „Как руската армия си пречи сама“.

Лошо време: „распутица“

Руската армия е избрала крайно неподходящо време за инвазията си в Украйна – тъй наречената распутица. Това е времето, когато през пролетта температурите се покачват, а снегът започва да се топи, превръщайки безкрайните руски и украински полета в непроходима кална пустиня, включително за танкове.

Веднъж затънали, тежките бойни машини често остават блокирани в калта, а екипажите им просто ги изоставят. Такъв беше например случаят край източния украински град Суми с иначе модерните руски танкове Т-90.

За да не се случва това, военните конвои трябва да използват за придвижване съществуващата пътна мрежа, за да напредват бързо. Там обаче те са уязвими за нападения на дебнещи в засада части на противника. През последните дни има редица съобщения именно за такива атаки срещу лошо охранявани транспортни средства на руснаците, извършени от украински специални части или от запасняци.

Нисък боен дух: стара храна и липса на информация

В интернет са публикувани редица видеа, говорещи красноречиво за ширещото се недоволство сред руските бойни части, които получавали храна с изтекъл срок на годност и били държани в неведение от своите командири.

Освен това пленени от украинската армия руски войници твърдят, че са скрили от тях факта, че ще нападат Украйна. Мислели са, че участват в учение, или пък са повярвали на официалната версия на руското правителство, че това е „специална операция“ за освобождаването на украинския народ.

Лошо снаряжение: една безпомощна руска армия

Американският експерт за военна транспортна техника Трент Теленко вижда и друга причина за проблемите с придвижването на руските части: лошата техническа поддръжка на техниката, както пише той в Туитър.

За разлика например от търговските товарни камиони, военните не са постоянно в движение и обикновено стоят затворени в депа и хангари в очакване на следващата акция. Теленко уточнява, че тази техника също трябва непрекъснато да бъде в движение и да се обслужва технически така, че да не се поврежда – например от слънцето.

„Когато военните камиони дълго време останат в покой, гумите им стават порести, появяват се шупли в тях и се пукат по-лесно. Тези машини не могат да изминат в това състояние дори и кратки разстояния. Точно това се наблюдава в момента при голяма част от закъсалата руска бойна техника в Украйна.

Каква част от руската военна техника е закъсала на пътя – това се опитват да установят в момента от блога „Oryx“, където се събира информация от верифицирани военни експерти за излезли от строя бойни машини в различните конфликти по света. От общо 618 единици бойна техника, които Русия е загубила от началото на войната в Украйна, 365 са били изоставени, защото са закъсали или са били пленени от украинската армия, става ясно от данните, с които разполагат в „Oryx“.

Военна реформа: и все пак не чак толкова модерна армия

През 2008 година Русия предприе мащабна военна реформа с цел модернизиране на въоръжените сили на страната. Старото оборудване от съветско време трябваше да бъде подменено с ново, съвременно въоръжение, но сега се вижда, че новите, високотехнологични оръжия съвсем не са масово явление в руската армия, казва професорът за международна политика от Университета на Бундесвера в Мюнхен Карло Масала.

Пред ZDF той заяви: „Установяваме, че цялото това хайтек оборудване, с което от 2008 година насам руснаците толкова се хвалят, в момента не се вижда никъде в Украйна.“

Проблемите на руснаците той обобщава така: „Катастрофална логистика, която води например до това танковете да остават без гориво; липса на военнополеви кухни; и войници, които още на третия или четвъртия ден са оставени без храна. Това са капитални грешки, присъщи на начинаещи, каквито не сме очаквали от руснаците.“

zdf/Нилс Мецгер

Abandoned Russian T-90A tank and 2S3 Akatsiya 152mm howitzer near Sumy. https://t.co/bdmogfU4M5 pic.twitter.com/0bLSbeHwDQ

— Rob Lee (@RALee85) February 27, 2022

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Георги Лозанов: Хакерските атаки показват, че медиите ни отразяват достойно войната

Георги Лозанов: Хакерските атаки показват, че медиите ни отразяват достойно войната Сайтовете на редица български медии бяха хакнати на 6 март. На мястото на техните плеъри се появи меме с Путин. Става дума за илюстрация, на която Путин е гримиран като Мерилин Монро в Анди Уорхол стил, на фона на […]