Съд опрости глоба от НАП за бензиностанция

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Съд опрости глоба от НАП за бензиностанция

НАП направи проверка на бензиностанция в Пловдив и състави акт затова, че дружеството не е регистрирало всяка продажба на стоки и услуги по данъчна група според вида на самите продажби, съобщи trafficnews.bg.

Проверката е извършена на 19.02.2021 година от служители на НАП Пловдив и Българския Институт по Метрология в бензиностанция ЕКО на булевард Васил Априлов. От агенцията твърдят, че служителите на бензиностанцията са длъжни да регистрират всяка продажба на стока или услуга по данъчни групи, според вида на продажбите – в случая става въпрос за стоки и услуги, които се облагат с 9% ДДС или така наречените ресторантьорски услуги.

В хода на проверката бил изведен дневен финансов отчет, според който продадените храни и напитки в бензиностанцията са маркирани в група, където се облагат с 20% ДДС, а не с 9% ДДС и на бензиностанцията бил съставен акт на стойност 500 лева.

Според действащата към момента на нарушението разпоредба, не е достатъчно за да се направи преценка, че бензиностанцията извършва ресторантьорски или кетъринг услуги подлежащи на облагане с 9 % данък, и от ЕКО решили да обжалват наказанието.

След разглеждане на казуса в Районен съд-Пловдив, магистратите решиха, че не е доказано извършено от дружеството нарушение и наказателното постановление е издадено при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

В своето решение, освен че отмени акта на бензиностанцията, съдът наложи на НАП да заплати на ЕКО 300 лева, представляващи адвокатско възнаграждение.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Започват Великите пости

Започват Великите пости От 7 март след Сирни Заговезни започват Великденските пости. Те продължават седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 24 април. Великденските пости започват частично на Месни заговезни. От следващия ден, който е понеделник, от менюто се изключат месото и месните продукти. […]