Митрофанова проговори за разговора си с Кирил Петков, шпионите и кога ще има мир с Украйна

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Митрофанова проговори за разговора си с Кирил Петков, шпионите и кога ще има мир с Украйна

Посланикът на Русия в София Н. Пр. Елеонора Митрофанова говори пред bTV. На среща с нея вчера следобед премиерът поиска да няма обиди към България, а от Министерския съвет съобщиха, че Митрофанова се е извинила.

Припомняме, че на 2 март България изгони двама руски дипломати, които бяха обвинени в шпионаж. А на 3 март официалният поздрав на посланик Митрофанова по случай националния празник предизвика бурни обществени реакции.

За какво говорихте с Кирил Петков?

Говорихме за това, което се случва в момента и за двустранните отношения. Това е всичко, което мога да кажа.

Защо Русия започна войната с Украйна? Обяснете позицията на Русия.

Знаете ли, смятам, че руската позиция по повод на военната операция в Украйна беше 10 пъти, ако не и повече, обяснена от нашето ръководство, от външния ни министър. Говорих по телевизията. Всички слушат, но не чуват, или не разбират.

Защо Русия нападна суверенна държава?

Първо, това не е война, а военна операция за освобождаването на Донецка и Луганска области, които осем години се намираха под иго на Украйна и издевателствата на киевския режим. Никакви преговори с Украйна през тези осем години не действаха. Минските споразумения, които можеше да бъдат подписани през тези осем години и всичко да приключи мирно, не бяха спазени, нещо повече – Киев се отказа от тях, затова се случва това, което се случва.

Продължава ли Русия да смята тази война за спецоперация ?

Това не е война, това си е специална военна операция.

Докога ще продължи тази война , днес е 11-ият ден ?

Украйна не е малка страна и аз смятам, че всичко скоро ще приключи.

Вие сте жена, майка, гледате ли кадрите с бежанци и всички хора, които страдат в Украйна? И в Киев, и в Одеса , и в Донецк и в Луганск?

Не смятам, че има човек, който не би страдал с цялото си сърце и не би съчувствал на тези хора. И на майките, чиито синове и от руска страна са отишли на фронта. Това е огромна беда, че Русия се сражава с режима в Украйна. И все пак това е неизбежен резултат от действията на киевския режим за последните осем години.

При какви условия би се постигнал мир?

Когато изцяло бъдат освободени тези две области и когато тези нацистки формирования бъдат или унищожени, или разформировани.

Едно от условията е Зеленски да подаде оставка?

Не мога да гадая. Не знам. Не смятам, че Зеленски в бъдеще ще осигури мир за тази страна.

Направихте аналогия между Руско-турската война през 1878 г. и войната, която сега Русия води. Във войската участват и руснаци, и украинци, и българи.

Искам да кажа, че в този момент тези, които наричате украинци, финландци, естонци и други, всички те са били част от Руската империя. Всички те са били руснаци. Искам да ви напомня един интересен детайл, а именно, че в руската армия са взимали само православни. В руската армия не са взимали хора с друга религия. Много хора са взели участие, но те всички са били част от Руската империя.

Към момента това, което се случва в Украйна, е ограничена операция, имаща за цел да освободи Донецк и Луганск и също да унищожи военния потенциал на Украйна, който изцяло беше насочен срещу Руската федерация.

Какво имахте предвид под „Евроатлантически подлоги” и за това, че България е член на НАТО и ЕС. Това отнася ли се за България, или не бяхте разбрана?

Разбира се, че не съм имала предвид България. С България имаме специални отношения и те винаги са били такива. Прекрасно знаем, че от България е дошла нашата писменост, православие, ценим всичко това. Винаги сме имали и имаме специални отношения с България. Това трябва прекрасно да го разбирате.

Притеснява ли ви, че български политици и бивши дипломати искат да бъдете изгонена от България като дипломат?

Не. Ако аз си тръгна, как ще има диалог, как ще разговаряме, ако няма дипломати? Това ще е непродуктивно. Искам да ви напомня, че по времето на Втората световна война дипломатическата мисия на СССР е работила тук, в България, въпреки, че сме били от различни страни на фронта.

Ваши дипломати бяха изгонени заради шпионаж. Защо?

Такива обвинения за шпионаж не са били представени. Това беше една демонстративна акция.

За какво разговаряхте с премиера?

Имахме много хубав и откровен разговор. Смятам, че се разбрахме.

Кога да очакваме мир?

Мисля, че скоро.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Мъри към феновете: Отново спечелихте категорично битката! Заедно никой не може да ни победи!

Мъри към феновете: Отново спечелихте категорично битката! Заедно никой не може да ни победи! Треньорът на Левски Станимир Стоилов, благодари на феновете за подкрепата в дербито с ЦСКА. Специалистът е на мнение, че битката по трибуните категорично е била спечелена от „сините“ привърженици. „Благодаря Ви за подкрепата „сини“ фенове! Отново […]